Publicitātes foto.

2.Veselības uzraudzība Covid-19 laikā hronisku slimību pacientiem 32

Covid-19 ir bīstamāks cilvēkiem ar hroniskām slimībām, jo tās vājina imūnsistēmu, padara organismu mazāk izturīgu pret infekcijām, un to ārstēšana ar medikamentiem var radīt papildu slogu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nedēļas nogale četrām zodiaka zīmēm sola lielas problēmas. Kuras ir tās, kam jāuzmanās!
Pasaulei vajadzētu atgādināt par šīm briesmām: Krievijā rosina detonēt kodolbumbu, lai liktu “cilvēcei aizdomāties” 85
TESTS. Vai tu esi stulbs? Šis tests ātri tev palīdzēs to noskaidrot
Lasīt citas ziņas

Viena no izplatītākajām hronisku slimību pazīmēm ir pastāvīgs nogurums, kuru slimības gadījumā var viegli sajaukt ar ikdienas simptomiem un ignorēt, tādējādi ļaujot vīrusa infekcijai progresēt. Tāpēc farmaceite Zane Melberga atgādina, ka ir svarīgi veikt regulāru veselības uzraudzību mājās, īpaši uzmanot skābekļa līmeni un asinsspiedienu.

Asinsspiediens

“Euroaptieka” farmaceite atgādina, ka hipertensijas (augsts asinsspiediens) slimniekiem jābūt īpaši piesardzīgiem, lietojot pretsaaukstēšanās līdzekļus. Piemēram, karstie dzērieni vai tabletes, kas satur efedrīnu, var paaugstināt asinsspiedienu. Pirms jebkādu pretsaaukstēšanās līdzekļu lietošanas ieteicams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu, lai izvairītos no iespējamām bīstamām medikamentu mijiedarbībām un blakusparādībām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Par normālu asinsspiedienu ir uzskatāms 120/80 mm Hg, paaugstināts ir robežās no 135/85 līdz 139/89 mm Hg un augstāk. Farmaceite asinsspiedienu mājās iesaka mērīt ar automātisko asinsspiediena mērāmo aparātu. Tā lietošana ir ērta un vienkārša – ap augšdelmu nepieciešams aplikt manšeti, piespiest podziņu un miera stāvoklī gaidīt, kad mērījums un pulsa ātrums parādīsies uz ekrāna.

Farmaceite Zane Melberga atgādina, ka asinsspiedienu ikdienā var izmērīt arī atsevišķās “Euroaptieka” aptiekās. Farmaceiti ne tikai veic mērījumus, bet arī sniedz vērtīgus padomus, atbild uz interesējošiem jautājumiem un informē par tālākajiem soļiem.

Skābekļa līmenis asinīs

Skābekļa līmeni asinīs ieteicams mērīt Covid-19 saslimšanas gadījumā, ja ir smaga saslimšana, elpošanas problēmas vai hroniskas plaušu slimības, lai novērtētu elpošanas sistēmas darbību. Normāls skābekļa piesātinājuma ātrums kapilārajās asinīs ir 95%. Ja skābekļa līmenis nokrītas zem 94% vai samazinās par 5% no iepriekšējiem rādītājiem, nepieciešams nekavējoties vērsties pie ārsta.

Mājās to var izmērīt, izmantojot pulsa oksiometru. Tas darbojas, nolasot asins krāsu spektru – skābeklim saistoties ar hemoglobīnu, mainās tā struktūra un krāsa. Oksimetru lieto, ierīci uzliekot uz vienas rokas pirksta, un pāris sekundēs tā fiksēs asins piesātinājumu ar skābekli un pulsu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.