Rožmaizītes. “LA.lv” konkursa recepte 0
Precīzas proporcijas nedošu, te viss ir atkarīgs no ābolu lieluma, no pašas mīklas un no katra individuālās gaumes.
Es parasti daru tā: vakarā sagriežu plānās šķēlītēs ābolus. To ērti darīt ar speciālas rīves palīdzību, bet var arī ar parasto nazi. Pārkaisu ābolus ar cukuru. Ja ābolu ir vairāk, tad pusi salieku traukā, pārkaisu ar cukuru, tad salieku nākamo partiju ar āboliem un vēl pārkaisu ar cukuru.
Oriģinālreceptē ābolus vajadzēja novārīt pāris minūtes cukurūdenī, bet man nesanāca – āboli izšķīda. Mēģināju mazāk vārīt un paturēt kādu laiku karstā ūdenī, bet tad ābolus nesanāca smuki satīt – ābolu šķēlītes lūza uz pusēm. Tad izdomāju šo metodi – cukurs no āboliem dzīs ārā sulu un tajā cukursīrupā, kas veidosies traukā, āboli arī paliks mīksti.
Kārtaino rauga mīklu šai receptei pērku veikalā sasaldētu. To vakarā lieku atkausēties, apsedzot ar dvielīti. Pa nakti mīkla arī uzbriest. Šad tad mīklu var nopirkt loksnēs, to gan var uzreiz pirms cepšanas atkausēt – ar 15 minūtēm pietiks. Bet man tomēr vairāk patīk tā, kas nav loksnēs. Mīklu vajag izrullēt un sagriezt strēmelītēs, apmēram 2 cm platās.
Uz mīklas strēmelītēm izkārto ābolu šķēlītes un sarullē. Mīklas stūrīti var aizbāzt kā dvieli vai arī sastiprināt ar zobu bakstāmo.
Cepeškrāsni uzkarsē un cep maizītes apmēram 30 min. Es iesaku cept 180 grādos un jau pēc 20 min pārbaudīt, jo katram ir citādāka plīts. Man draudzene vienmēr iesaka temperatūru samazināt.
Precīzas proporcijas nedošu, te viss ir atkarīgs no ābolu lieluma, no pašas mīklas un no katra individuālās gaumes (ja ir gāzes plīts), var atšķirties piemērotais plīts karstums par 10-20 grādiem no tā, kas norādīts receptē. Esmu saņēmusi vēstuli, ka 200 grādos āboli ir sadeguši pilnībā, bet mīkla tikko gatava. Domāju, ka cepts vairāk nekā 200 grādos – tāpēc arī tas, kas nebija apsegts, sadega, kamēr mīkla vēl bija pusjēla. Tāpēc iesaku cept 170-180 grādos un uzmest aci ik pa brīdim – šajā gadījumā labāk lēnāk!
Man šis ēdiens sanāca ar pirmo reizi un cepu gāzes plītī, kur vispār nav nosakāma temperatūra. Kopš tā laika cepu vairākas reizes arī citās plītīs – ne reizi nav piededzis.
Ābolus var apsmērēt ar šokolādi, pārkaisīt ar cukuru un kanēli. Ābolu vietā var izmantot arī kūpinātu desu.
Lai labi garšo !
Šī ir Viktorijas Puķes recepte piedalās portāla “www.la.lv” konkursā sociālajā tīklā Draugiem.lv. Ievieto arī tu savu iecienītāko recepti! Balvā – skaistā un noderīgā pavārgrāmata Ģimenes krājumi! Tāpat vari nobalsot par sev iepatikušos recepti, palīdzot tai kļūt par konkursa laureāti.