Rozes – ne tikai vāzē. Kaltētas pušķos, spilventiņos, gardā ievārījumā 0
Sengrieķu mīlas liriķe Sapfo rozi nodēvējusi par ziedu karalieni. Šīs karaliskās puķes priecē ne tikai dārzā vai vāzē, tām iespējams arī cits pielietojums!
No rožu ziediem var pagatavot daudz sirdij tīkamu un praktiski noderīgu lietu, pat ievārījumu. Vien jāievēro stingrs noteikums – jāizmanto tikai iepriekš nemiglotu rožu ziedi, vislabāk pašu audzēti, lai būtu garantija, ka kaitēkļiem paredzēto indes devu nesaņemsim paši.
Kaltēts pušķis
Līdz galam neizplaukušus ziedus pakarina ēnainā, labi vēdināmā vietā ar galviņām uz leju un atstāj žūt. Ja gribas, lai kaltēšanas process noritētu straujāk, to var paātrināt, pušķi pakarinot virs gāzes vai malkas plīts, taču jāraugās, lai ziedi neizceptos. Svarīgi arī, lai ziedus neskartu saules stari, jo tad rozes izbalo un iegūst vecišķi dzeltenu nokrāsu. Pareizi izžāvēta buķetīte nezaudē krāsu līdz pat nākamajai vasarai un ilgi uzvēda pa kādai jaukai atmiņai.
Spilventiņi
Kaltētu rožu un lavandas ziedus sajauc attiecībā 1:3. Ar šādu maisījumu piepilda iepriekš pašūtus nelielus auduma maisiņus, ko saliek skapī starp veļu. Aromāta dažādošanai un pastiprināšanai var pievienot kanēļa miziņu vai krustnagliņu, vai pilienu rožu eļļas.
Rožu un citronu tualetes ūdens
Svaigi plūktas ziedlapiņas aplej ar puslitru silta destilēta ūdens. Trauku rūpīgi noslēdz un maisījumu noliek nostāvēties divas dienas. Pēc tam nofiltrē un pievieno divas tējkarotes svaigi spiestas citrona sulas. Uzlējumu salej mazās karafītēs un lieto sejas tīrīšanai. Var pievienot kā ekstraktu un baudīt eksotisku mirkli rožu vannā. Ļoti nomierinoši.
Liķieris
Lai to pagatavotu, 150 gramu svaigi plūktu rožu ziedlapiņu ieber traukā ar blīvi noslēdzamu vāku un pārlej ar puslitru ūdens. Ļauj ievilkties 36 stundas. Pēc tam ūdeni nolej un sajauc ar puslitru konjaka, 250 gramiem cukura, pievieno šķipsniņu kanēļa. Liķieri var nedaudz iekrāsot, piepilinot pāris pilienu biešu sulas vai ļoti stipras hibiska tējas. Ar iegūto maisījumu vēlreiz pārlej ziedlapas, trauku blīvi noslēdz un liek siltā vietā nostāvēties vēl divas nedēļas, ik pa laikam saskalinot. Pēc tam nokāš un salej karafē.
Tēja angļu gaumē
Ņem 250 ml verdoša ūdens, uzlej tējkarotei ziedlapiņu, pievieno gabaliņu kanēļa mizas. Tējai ļauj ievilkties aptuveni piecas minūtes, tad lej iepriekš sasildītā tasītē, pievieno svaigi spiestu viena citrona sulu un divas ēdamkarotes viskija. Gan garšīga, gan noderīga saaukstēšanās reizē.
Ievārījums
Vispirms ziedlapiņām ar šķērēm nogriež ziedu pamatnes, liek sietiņā un uz mirkli iegremdē nelielā daudzumā karsta ūdens. Augstā temperatūrā rožlapas zaudē krāsu, bet, pieberot nedaudz citronskābes, krāsa atjaunojas. Ūdenim pievieno cukuru (pēc tilpuma tikpat daudz, cik ir ūdens), ziedlapiņām notecina lieko ūdeni, liek atpakaļ sīrupā un uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, vāra, līdz iztvaikojusi trešdaļa ūdens. Karstu salej mazītiņās burciņās. Pie šīs garšas jāpierod, katrā ziņā tā nosaucama par eksotisku.