Rojas sēņu soļanka ar šļuciņu degvīna 0
Grafiskā dizainere Daiga Brinkmane pirms kāda laika no Rīgas pārcēlās dzīvot uz Roju. Tas nozīmē, ka nu viņai ir vieglāk tikt pie svaigām un kūpinātām zivīm, arī pie sēnēm, jo dižie Kurzemes meži ir rokas stiepiena attālumā. Ja bijis tik bagātīgs sēņu gads, kāds tas bija pērn, tad var sagatavot pamatīgus krājumus. No tiem Daiga mēdz vārīt arī sēņu soļanku pēc kaimiņienes Lauras receptes.
Zupai vajag: krietnu sauju sālītu sēņu, saldētas vai žāvētas bekas, dažus kartupeļus, dažus burkānus, 2–3 sīpolus, pāris ķiploka daiviņu, sālītus gurķus (tos var aizstāt ar kaperiem), kvalitatīvu tomātu mērci (ideāli būtu to pašai uzvārīt no tomātiem, sīpoliem, ķiplokiem, paprikas un garšvielām pēc izvēles), tomātu pastu, kādu lauru lapu un melnos piparus, žāvētas ribiņas (var iztikt bez tām) un šļuku degvīna.
Katlā ielej ūdeni un liek vārīties kartupeļus (ja izmanto žāvētās ribiņas, arī tās). Burkānus un sīpolus sacep eļļā dziļā pannā, tad pievieno sālītās sēnes, bekas, tomātu mērci, tomātu pastu, lauru lapu, kādu piparu un visu pasautē. Pannas saturu pievieno kartupeļiem, kas vārās katlā, un visu pavāra. Kad zupa gatava, piespiež svaiga ķiploka daiviņu.
Pirms bļodā lej zupu, to iesmērē ar citrona sulu. Var pievienot citrona šķēlīti, šķipsnu svaigu pētersīļu, krējumu un – pats svarīgākais – šļuku degvīna. Sāli gan nevajag, jo zupas sastāvdaļās ir gana sāls. Proporcijas – pēc izjūtas. Pat tad, kad norādīti precīzi grami, zupa katram sanāk citāda.