Vācu dizainere cīņā pret pārtikas atkritumiem 0
3-D printētās uzkodas tiek ražotas no pāri palikušās un neizmantotās pārtikas.
Aptuveni trešdaļa no visas pārtikas, kas tiek saražota, nonāk atkritumos. Taču vienai ar tehnisku prātu apveltītai dizainerei, kura aizraujas arī ar kulināriju, ir izdevies radīt unikālu tehniku, ar kuras palīdzību no neizlietotā ēdiena tiek ražoti dažādi našķi.
Vācu dizaineres Elzelindes van Dolevērdes printējamā ēdiena projekta mērķis ir samazināt neizlietotā ēdiena daudzumu. Viņa izmanto nepārdotus produktus un izejvielas, kas ir pieejamas lielā daudzumā, piemēram, augļus, dārzeņus, maizi un rīsus.
Izmantojot jaunākās tehnoloģijas, šīs izejvielas tiek atdzīvinātas un, iegūstot jaunu formu un garšu, nonāk veikalu plauktos. Izveidojot no šiem produktiem printējamas pastas, viņa tālāk veido dažādas formas, kas tiek gatavotas uz uguns un dehidrētas, veidojot jaunas uzkodas. Pēc dehidrācijas procesa uz tām vairs neveidosies nekāda veida baktērijas, kā arī tās būs iespējams uzturēt plauktos daudz ilgāku laiku.
Tādi produkti kā pārgatavojušies banāni un mīkstāki burkāni, kas vairs nav pietiekami pievilcīgi veikalu plauktiem, ir galvenie pretendenti uz 3-D pārtikas printera lieliskajām iespējām.
“Es izvāru dārzeņu un augļu mizas, izžāvēju maizi vai izmantoju vārītus rīsus. Šīs izejvielas tiek saspaidītas un sajauktas kopā, tālāk sasmalcinātas līdz viendabīgai pastai. Pēc tam tā var tikt printēta un gatavota noteiktā temperatūrā, līdz uzkoda ir gatava,” stāsta Elzelinde.
Sagatavots pēc ārzemju preses materiāliem
Vairāk lasiet žurnālā Agro Tops