Foto – AFP/LETA

Roboti pārņem arī hamburgeru gatavošanu 6

Ko jūs teiktu, ja jūsu acu priekšā jūsu iemīļoto hamburgeru pagatavotu nevis dzīvs pavārs, bet gan robots? ASV rietumkrasta pilsētā Sanfrancisko tā jau ir realitāte.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Lasīt citas ziņas

Uzņēmuma “Creator” speciālisti, piesaistot 18,3 miljonu dolāru lielu finansējumu, uzprojektējuši īpašu hamburgeru gatavošanas mašīnu, kura piecu minūšu (nākotnē uzņēmums sola pagatavošanas laiku vairākkārt samazināt) laikā spējīga paveikt visu hamburgeru gatavošanas ciklu. Turklāt uzņēmums par šādu svaigi pagatavotu gardumu prasa tikai sešus dolārus, kas esot vismaz divreiz lētāk nekā citur, kur hamburgerus joprojām gatavo cilvēki.

Trīsdesmit trīs gadus vecais uzņēmuma dibinātājs Alekss Vardakostas “Creator” izveidoja 2012. gadā (līdz tam divus gadus uzņēmums saucās “Momentum Machines”), piesaistot jau sevi apliecinājušus inženierus, dizainerus un robotu speciālistus no “Apple”, “Tesla”, “NASA” un “Walt Disney Imagineering R&D”, kā arī konsultantus no pazīstamiem vietējiem restorāniem, piemēram, “Chez Panisse”, “Momofuku” un “Single Thread” ar mērķi piedāvāt produktu, kas būtu labāks par cilvēku gatavoto. A. Vardakoss uzņēmumu redz kā diezgan sterilu vidi, priecājoties par to, ka vairs nebūs jāuztraucas par slimojošiem vai darbu nosebojušiem pavāriem, visu uzticot mašīnai. “Kad es pirms astoņiem gadiem dibināju uzņēmumu, nebiju drošs, ka man tas izdosies. Taču tagad, kad man tas ir izdevies, redzu, ka gala iznākums ir kvalitatīvāks par tradicionālo metodi,” “Creator” vadītājs norādījis biznesa ziņu aģentūrai “Bloomberg”. Viņš savu restorānu uzskata par caurspīdīgāko restorānu pasaulē, ņemot vērā, ka klienti var redzēt ikvienu robotmašīnas soli. Tāpat var redzēt ikvienu pavāru soli, kuri gatavo frī kartupeļus vai salātus – produktus, kurus vēl gatavo dzīvi cilvēki. Visi citi darbinieki restorānā rūpējas par iekārtas precīzu darbību, tīrību, hamburgeru sastāvdaļu pietiekamību, pasūtījumu pieņemšanu uz vietas un klientu apkalpošanu. Tehnoloģiju mīļotājiem drīzumā būs pieejama arī lietotne, ar kuras palīdzību varēs pasūtīt sev vēlamo hamburgeru no mājām vai jebkuras citas vietas. Šobrīd restorāns ir atvērts tikai trešdienās un ceturtdienās un piedāvā vien ierobežotu hamburgeru daudzumu, taču jau septembrī tas strādās ar pilnu jaudu. Turklāt A. Vardakostam jau ir plāni līdzīgus restorānus atvērt arī citās pilsētās, kā arī lidostās, stacijās, stadionos un universitātēs. Brīvajā laikā uzņēmums plāno rīkot arī meistarklases robotikā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Taču A. Vardakoss un “Creator” nav nedz pirmais, nedz acīmredzot pēdējais uzņēmējs, kurš piesaistījis lielas investīcijas, domājot par unikalitāti hamburgeru biznesā. Piemēram, “Impossible Burger” dibinātājs piesaistījis 396 miljonus dolāru. Viņa uzņēmums sola piedāvāt hamburgerus, picas, pīrāgus u. c. gardumus, gaļu tajos aizstājot ar augu izcelsmes gaļas aizvietotājiem, saglabājot gaļas unikālo garšu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.