Rīsi ar žāvētiem augļiem, gī sviestu un sarkanajām bietēm 0
Sastāvdaļas
* 300–400 g basmati rīsu
* 200 g aprikožu
* 200 g rozīņu
* pāris ēdamkarošu godži ogu (to vietā der kaltētas dzērvenes vai cidoniju sukādes)
* 4 ēdamkarotes gī sviesta
* 5 drīksniņas safrāna (var arī nebūt)
* zaļumi pēc patikas
Biešu piedevai
* 2 vidējas bietes
* daži pilieni mirina (rīsu vīns, līdzīgs etiķim, garšas papildinātājs)
* naža gals zaļās asās karija pastas
* olīveļļa
* Ja vēlas bietēm maigāku garšu,var izmantot tikai upeņu sulu, kam pievieno mazliet sāls. Der arī dzērveņu, ķiršu vai granātābolu sula.
Pagatavošana.
Rīsus liek katlā, uzlej ūdeni (aptuveni 1 : 2), piemet mazliet sāls un vāra uz mazas uguns.
Uzsilda gī sviestu, pievieno safrānu. Rozīnes, aprikozes un godži noskalo. Aprikozes sagriež sīkāk. Ja žāvējumi ir ļoti cieti, var mirkli pavārīt vai ielikt siltajā sviestā un mazliet pasautēt.
Izvārītajos rīsos iemaisa gī sviestu un žāvētos augļus. Pasniedz siltus, piedevām izmantojot aromātiskas siltās bietes.
Bietes novāra, nomizo, sagriež kubiciņos. Ja izmanto upeņu sulu, to lej katliņā, piemet sāli un bietes mirkli patvaicē.
Ja izmanto mirinu un karija pastu, vispirms sasilda olīveļļu, tajā iejauc karija pastu, liek bietes un pārslaka ar dažiem pilieniem mirina, visu mazliet pasilda.
Pavāres piebilde
Rīsiem jābūt irdeniem, tāpēc jālūko, lai tie būtu kvalitatīvi.Labāk izvēlēties tumšās rozīnes. Es pērku no Uzbekistānas vestās, tās ir mierīgākas, nav tik ļoti saldas. Ja izmanto žāvētas dzērvenes vai cidonijas, jāņem vērā, ka tām ir skābāka garša.
Bietēm piestāvēs indiešu garšviela Garam Masala. Safrāns piešķir ēdienam siltumu, padara to saulaināku, iekrāso. Ja mājās nav un šķiet pārlieku dārgs, labi garšos arī bez safrāna. Turklāt ar safrānu jārīkojas uzmanīgi! Ja pieliek par daudz, maltīte var iegūt nepatīkamu smaržu.