Rīkojam ķiploku ballīti. Ēdienu receptes ar smaržīgo virtuves karali 0
Ziemā un gripas laikā godā tiek celts ķiploks. Kaut gan arī ikdienā bez tā nevar iztikt. Protams, ir ģimenes, kas to necieš smaržas dēļ, bet ir tādi, kas vienojas – rīkojam ķiploku ballīti! – un sacep lielu šķīvi ar ķiplokmaizēm. Ķiploks ir ne tikai karalis virtuvē, tas izsenis zināms kā cilvēka sargs – sargājot gan veselību, gan garu, gan māju.
UZZIŅA
• Ķiploks ir universāls, to var pievienot gaļai, zivīm un dārzeņiem, ziemas ēdienkartē tas ir akcents dažādiem sautējumiem, graudaugiem, dažādiem veselības kokteiļiem.
• Svaigs ķiploks ir kraukšķīgs un ļoti pikants, ar nelielu devu rūgtumiņa. Pusizcepts tas saglabā vēl arvien savu pikantumu, taču vairs ne tik izteiktā formā, bet, ilgi cepts, karamelizējas, un tajā jūtams neliels riekstainums.
• Maigākai garšai gatavošanai izmanto ķiploku veselās daiviņās vai lielās šķēlēs. Vidēji stiprai garšai daivas sakapā vidēji lielas. Izteiktai, spēcīgai garšai to vislabāk sablendēt vai izspiest caur ķiploku spiedi, lai izdalītos eļļa un aromāts.