Šefpavārs Mārtiņš Rītiņš dažādos laikos.
Šefpavārs Mārtiņš Rītiņš dažādos laikos.
Publicitātes foto

Rīgas svētkiem īpašais ēdiens: Rītiņš visus cienās ar “Crepes Suzette” (+ RECEPTE) 1

Restorāna “Vincents” šefpavārs Mārtiņš Rītiņš par godu Rīgas svētkiem ir radījis speciālu ēdienu – Crepes Suzette jeb franču stilā gatavotas plānās pankūkas, kas turpmāk baudīs vienīgā oficiālā Rīgas svētku ēdiena statusu, portālu LA.lv informēja Rīgas Tūrisma attīstības birojā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Veselam
Liekie kilogrami neatkāpjas ne pa kam? 4 pazīmes, ka jūsu vielmaiņa nedarbojas pareizi
Lasīt citas ziņas

Visiem Rīgas iedzīvotājiem un viesiem šo ēdienu Mārtiņš Rītiņš 16. augustā gatavos Spīķeru centrālajā laukumā “Rīgas svētku restorāna” laikā.

Kā skaidro M. Rītiņš: “Latvijai un Francijai ir daudz kopīga kulinārijā. Agrāk pat visu restorānu ēdienkartes Latvijā tika gatavotas franču nevis latviešu valodā kā arī Rīga tiek uzskatīta par mazo Parīzi! Tādēļ Rīgas svētku ēdienam esmu izvēlējies ēdienu ar franču šarmu – Crepes Suzette.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Populārais pavārmeistars stāsta, ka šī ēdiena vēsture sākusies 1885. gadā, Anglijas princim Edvardam viesojoties Parīzē. Franču pavāram Henrijam, kurš apkalpoja princi, nedaudz misējās ar pagatavotajām plānajām pankūkām un tās piedega, bet princim ēdiens tā iegaršojās, ka viņš vēlējās to nosaukt princeses Aleksandras vārdā. Tam franču pavārs gan nepiekrita un nodēvēja to savas mīļotās Zuzetes vārdā. “Šobrīd Crepes Suzette ir iecienīta maltīte restorānos, jo tas ir īpašs process – tās gatavo uz pannas viesu acu priekšā. Un tieši tāpēc arī Rīgas svētku apmeklētāji varēs vērot šo procesu klātienē “Rīgas svētku restorānā” Spīķeros!”,” noslēdz Mārtiņš Rītiņš.

“Rīgas svētku restorāns” norisināsies sestdien, 16. augustā, Rīgas svētku ietvaros Spīķeru centrālajā laukumā un tajā vienlaicīgi darbosies 15 Rīgas labākie restorāni un kafejnīcas. Apmeklētājus ar savu meistarību pārsteigs Latvijas labākie šefpavāri: Mārtiņš Rītiņš, Mārtiņš Sirmais, Ingmārs Ladigs, Māris Astičs, Valters Zirdziņš, Rihards Frīdenbergs-Kalniņš, Endijs Bērziņš u.c.

Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja iepazīt un nogaršot ne vien mūsdienu Latvijas garšas ēdienus, bet arī baudīt dažādās šefpavāru variācijas par pasaulē arvien lielāku popularitāti gūstošo Street Food.

Mārtiņa Rītiņa “Crepes Suzette” recepte.

Sastāvdaļas

Pankūkām:
115 g miltu
sāls
1 ola
2 olu dzeltenumi
smalki sakapāta miza no ½ apelsīna
275 ml piens
55 g dzidrināta sviesta

Mērcei:
3 lielu, sulīgu apelsīnu sula
1 apelsīna daiviņas
10 ēdamkarotes cukurs
115 gr sviests istabas temepratūrā
2 ēdamkarotes apelsīna liķieris Cointreau
2 ēdamkarotes ģimenes vīna darītava “ABAVAS” Latvijas ābolu brendijs
Vaniļas saldējums

Mīklas pagatavošana
Sakuļ olas, pievieno sāli un apelsīna miziņu. Pievieno pienu (var nedaudz atšķaidīt ar ūdeni), pievieno miltus. Visu samaisa tā, lai nebūtu kunkuļu. Apsedz ar plēvi un tur ledusskapī vienu stundu.

Mērces pagatavošana

Uz mazas uguns lēni kausē cukuru, kad tas kļūst gaiši brūns un sāk nedaudz karamelizēties, pielej apelsīnu sulu un mīksto sviestu. Tuč tuč pavāra, visu laiku maisot, līdz veidojas patīkama masa. Kad sāk biezēt, laiks pievienot apelsīnu mizu un apelsīna daiviņas. Novāra.

Reklāma
Reklāma

Pankūkas saloka 4 daļās (trīsstūrīšos), liek mērcē, pārlej ar Cointreau un Latvijas ābolu brendiju. Aizdedzina līdz viss alkohols izgaro un saglabājas vien patīkams apelsīnu liķiera un ābolu brendija garša, kas nozīmē, ka arī bērni šīs pankūkas droši var ēst.
Apgriež pankūkas uz otru pusi.

Kad viss savārījies, liek divas pankūkas uz šķīvja, pārlej ar mērci un pievieno vaniļas saldējumu.

Nu kas? Kas var būt labāks par šo Rīgas svētku ēdienu?

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.