Zupa par plānu 3
Ēdienam sešās izsniegšanas vietās jāatbilst konkrētiem iepirkuma nolikumā minētiem kritērijiem – daudzumam, sastāvam, enerģētiskajai un uzturvērtībai. Ēdienreizei jāsatur vismaz 700 Kcal. Ēdienkartei jābūt daudzveidīgai un jāizmanto vietējie sezonālie dārzeņi. To kontrolē RD LD pārstāvji – reizi mēnesī plānveidā un pēc vajadzības, reaģējot uz sūdzībām. Periodiski parādoties sūdzības par to, ka ēdiens ir par sāļu vai, tieši otrādi, tam trūkst sāls, kā arī salātos pārlieku daudz etiķa, zupa par šķidru, ar pārāk maz biezumiem u.tml. Šādu sūdzību gan neesot daudz – vidēji reizi nedēļā, tomēr departamentā uz tām reaģē un tajā pašā dienā dodas uz pārbaudēm. To, ka ēdiens pārsvarā cilvēkus apmierina, pierādot uz vietas veikto aptauju rezultāti. Taču cilvēki pa RD LD bezmaksas tālruni 80005055 zvana ne vien, lai sūdzētos, bet arī izsakot pateicību par ēdināšanas pakalpojumu.
Zupas virtuves savukārt apņēmušās grūtdieņiem nodrošināt sātīga, silta ēdiena porcijas ne mazāk kā 0,4 litri ar enerģētisko vērtību vismaz 400 kalorijas, kā arī maizes šķēli. Par zupas virtuvju ēdienu gan cilvēki RD LD nesūdzoties.
Ēdiena izsniegšanas un gatavošanas vietās jāievēro visas sanitārās prasības, ko kontrolē Pārtikas un veterinārais dienests (PVD). “Pērn Rīgas zupas virtuvēs un siltā ēdiena izsniegšanas vietās veiktas 19 pārbaudes, tostarp izskatītas trīs sūdzības par ēdiena neatbilstošu kvalitāti. Savukārt šā gada pirmajos trīs mēnešos veiktas trīs pārbaudes, no kurām vienā izskatīta sūdzība par higiēnas prasību pārkāpumiem,” informē PVD pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Ilga Zepa. Pārbaudēs atklātie pārkāpumi neiespaido paša ēdiena kvalitāti vai drošumu. Tie saistīti ar iekārtām, aprīkojumu un pārtikas aprites telpu higiēnu. Konstatēts, ka darbinieki neievēro personīgo higiēnu, nav apmācīti pārtikas higiēnas jautājumos vai nav savlaicīgi veikuši obligātās veselības pārbaudes. Atsevišķos gadījumos nav nodrošināta atbilstoša temperatūra karstajiem ēdieniem, kā arī netiek nodrošināta pārtikas produktu vai gatavo ēdienu izsekojamība. Atklātos pārkāpumus pakalpojuma sniedzēji novērsuši, tāpēc sodi gājuši secen.
Lita Brice stāsta, ka Rīgā darbojas arī citas labdarības organizācijas – pārsvarā baznīcu draudzes, kas ziedo un izsniedz ēdienu, taču pēc RD LD aicinājuma apkopot un publiskot tās informatīvā materiālā paudušas nevēlēšanos to darīt. Tas saistīts ar to, ka organizācijas šāda veida palīdzību var atļauties sniegt tikai noteiktam cilvēku lokam, piemēram, baznīca saviem draudzes locekļiem.