Foto – Aija Geida

Revīzija saldēto ogu krājumos 0

Čaklas saimnieces vasarā cītīgi audzē un lasa ogas, lai sagatavotu krājumus visai ziemai, bet rudens pusē saldētavā nav vietas sēnēm un zaļumiem. Savukārt ziemā nereti pietrūkst ideju, kā izmantot vasaras bagātības. Piedāvājam dažas receptes.

Reklāma
Reklāma

Zemeņu un rabarberu debesmanna

Kokteilis
Slaveni mīļākie, veģetatīvā distonija, sēras, ticība un alkohols: izcilās aktrises Rēzijas Kalniņas dzīves līkloči
Kokteilis
noveco katras zodiaka zīmes pārstāvji? Dvīņi vienmēr paliek bērnišķīgi, bet Auns plāno nodzīvot līdz 120 gadiem
Kokteilis
“Vecāki, lūdzu, pārtrauciet bērniem teikt šīs 5 frāzes!” aicina psiholoģe 9
Lasīt citas ziņas

Saldēti rabarberi ir ļoti skābi, tāpēc plātsmaizei liek arī tikpat daudz ābolu. Rabarberi vēl sader ar zemenēm, jo tās ir mazāk skābas. Šo kombināciju var izmantot, vārot ķīseli, jaucot aukstos piena kokteiļus un gatavojot debesmannu.

• 150 g saldētu rabarberu

• 300 g saldētu zemeņu

• 1 l ūdens

• 200 g cukura

• 120 g mannas

• 1,5 ēdamkarotes vaniļas cukura

• 1–1,5 litri piena

Uzvāra ūdeni un ieber tajā saldētas zemenes un rabarberus. Pievieno parasto un vaniļas cukuru, uzvāra. Tad lēnām, nepārtraukti maisot, ber mannu. Ja to dara strauji, veidojas kunkuļi. Pavāra, līdz manna uzbriest, un liek atdzesēties.

CITI ŠOBRĪD LASA

Atdzisušu ar mikseri sakuļ. Debesmanna kļūst gaišāka un gaisīgāka. Pasniedz ar siltu pienu vai vaniļas mērci.

Foto – Aija Geida

Ogu kokteilis

Gatavot kokteili no saldējuma ir visai dārgi, bet, radoši izmantojot saldētas ogas, pienu un saldo krējumu, var iegūt garšīgu dzērienu. Avenes un zemenes var likt vairāk, bet upenēm un jāņogām ir stiprāka garša, tāpēc to vajag par trešdaļu mazāk.

• 800 g saldētu ogu (zemenes, avenes, upenes, jāņogas, smiltsērkšķi)

• 200 ml saldā krējuma

• 4 ēdamkarotes brūnā cukura

• 1 ēdamkarote vaniļas cukura

• 100–200 ml piena

Blenderī liek saldētas ogas, pievieno saldo krējumu, brūno un vaniļas cukuru un kuļ ar maziem apgriezieniem. Pamazām lej klāt pienu, līdz iegūst vidēji biezu kokteili (piena daudzums var mainīties atkarībā no ogu kvalitātes).

Foto – Aija Geida

Upeņu un biezpiena deserts

Upenes ir stipras ogas. Saldētās ir līdzīgas rabarberiem – daudz skābākas. Gatavojot desertus, tām jāpievieno citas ogas vai augļi (piemēram, zemenes, bumbieri) vai jāizmanto mazāks daudzums. No saldētām upenēm var izcept gardu plātsmaizi – apakšā kārtainā mīkla, viducī saspaidītu upeņu un brūnā cukura masa, virspusē drumstalas. Var pagatavot karstos dzērienus vai debesmannu. Upeņu un biezpiena saldais būs labs brokastu ēdiens.

• 50 g saldētu upeņu

• 200 g pilnpiena biezpiena

• 3–4 ēdam­karotes cukura

• 80 ml saldā krējuma

Biezpienu izmīca ar karoti, līdz veidojas viendabīga masa, pievieno saldo krējumu un cītīgi izmaisa. Tad pieliek atkausētas upenes, ko pirms tam nedaudz sastampā ar brūno cukuru. Desertam var uzkaisīt grauzdētas auzu pārslas.

Foto – Aija Geida

Aveņu panna cotta

Desertā tiek saglabāts aveņu izskats (tās šķiet tikko no krūma lasītas) un garša. Vaniļas aromāts lieliski sader ar piena un ogu garšu.

• 250 g sasaldētu aveņu

• 500 ml saldā krējuma

• 70 ml piena

• Paciņa Ruf agara

• 1,5 ēdamkarotes vaniļas cukura

Mazos deserta trauciņos ieber saldētas avenes. Aukstam saldajam krējumam pievieno vaniļas cukuru, pienu un agara pulveri (nopērkams lielveikalos). Uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, vāra trīs minūtes. Tad karstu uzlej saldētajām avenēm un noliek aukstumā sastingt (tas notiek ļoti ātri, jo avenes strauji atdzesē masu). Parasti panna cotta pasniedz ar ogu mērci, bet šoreiz tas nav nepieciešams, jo desertā ir daudz aveņu.

Foto – Aija Geida

Ogu mērce

Garda un aromātiska ogu mērce lieliski papildina un atsvaidzina jebkuru saldējumu, biezpiena masu vai siera kūku.

• 500 g saldētu ogu (zemenes, avenes, upenes, jāņogas)

Reklāma
Reklāma

• 500 g ievārījuma cukura

• 2 ēdamkarotes vaniļas cukura

• 40 ml konjaka

Sasaldētas ogas liek katlā, uzber cukuru un nakti ļauj vēsā vietā atkust. Tad uzmanīgi lej pannā ar aug­stām malām un biezu apakšu un nemaisot vāra piecas minūtes. Noņem putas, pievieno vaniļas cukuru un konjaku, atdzesē.

Kā atkausēt saldētas ogas

Lai sasaldētās ogas saglabātu garšu un izskatu, svarīgi tās gan pareizi sasaldēt, gan atlaidināt. Jo straujāk sasalst, jo labāk saglabājas sākotnējās īpašības atlaidinot. Savukārt, jo maigāks, uzmanīgāks atlaidināšanas process, jo labāk izskatās un garšo atkususī oga. Tās atlaidina pakāpeniski – vispirms izņem no saldētavas un ieliek ledusskapī, pēc tam var izmantot gan dekorēšanai, gan desertiem.

Padoms

Pareizi saldētas ogas un augļi vitamīnu satura ziņā tikai nedaudz atšķiras no svaigiem augļiem. Pētījumi liecina, ka kopā ar cukura sīrupu vai cukuru sasaldētas ogas ir garšīgākas un kvalitatīvākas, jo cukurs izšķīst augļu sulā un sīrups aizsargā gan no gaisa skābekļa ietekmes, gan ledus kristālu iedarbības. Ogu šūnām svarīgi, lai ledus kristāli būtu iespējami mazāki.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.