Revīzija saldēto ogu krājumos 0
Čaklas saimnieces vasarā cītīgi audzē un lasa ogas, lai sagatavotu krājumus visai ziemai, bet rudens pusē saldētavā nav vietas sēnēm un zaļumiem. Savukārt ziemā nereti pietrūkst ideju, kā izmantot vasaras bagātības. Piedāvājam dažas receptes.
Zemeņu un rabarberu debesmanna
Saldēti rabarberi ir ļoti skābi, tāpēc plātsmaizei liek arī tikpat daudz ābolu. Rabarberi vēl sader ar zemenēm, jo tās ir mazāk skābas. Šo kombināciju var izmantot, vārot ķīseli, jaucot aukstos piena kokteiļus un gatavojot debesmannu.
• 150 g saldētu rabarberu
• 300 g saldētu zemeņu
• 1 l ūdens
• 200 g cukura
• 120 g mannas
• 1,5 ēdamkarotes vaniļas cukura
• 1–1,5 litri piena
Uzvāra ūdeni un ieber tajā saldētas zemenes un rabarberus. Pievieno parasto un vaniļas cukuru, uzvāra. Tad lēnām, nepārtraukti maisot, ber mannu. Ja to dara strauji, veidojas kunkuļi. Pavāra, līdz manna uzbriest, un liek atdzesēties.
Atdzisušu ar mikseri sakuļ. Debesmanna kļūst gaišāka un gaisīgāka. Pasniedz ar siltu pienu vai vaniļas mērci.
Ogu kokteilis
Gatavot kokteili no saldējuma ir visai dārgi, bet, radoši izmantojot saldētas ogas, pienu un saldo krējumu, var iegūt garšīgu dzērienu. Avenes un zemenes var likt vairāk, bet upenēm un jāņogām ir stiprāka garša, tāpēc to vajag par trešdaļu mazāk.
• 800 g saldētu ogu (zemenes, avenes, upenes, jāņogas, smiltsērkšķi)
• 200 ml saldā krējuma
• 4 ēdamkarotes brūnā cukura
• 1 ēdamkarote vaniļas cukura
• 100–200 ml piena
Blenderī liek saldētas ogas, pievieno saldo krējumu, brūno un vaniļas cukuru un kuļ ar maziem apgriezieniem. Pamazām lej klāt pienu, līdz iegūst vidēji biezu kokteili (piena daudzums var mainīties atkarībā no ogu kvalitātes).
Upeņu un biezpiena deserts
Upenes ir stipras ogas. Saldētās ir līdzīgas rabarberiem – daudz skābākas. Gatavojot desertus, tām jāpievieno citas ogas vai augļi (piemēram, zemenes, bumbieri) vai jāizmanto mazāks daudzums. No saldētām upenēm var izcept gardu plātsmaizi – apakšā kārtainā mīkla, viducī saspaidītu upeņu un brūnā cukura masa, virspusē drumstalas. Var pagatavot karstos dzērienus vai debesmannu. Upeņu un biezpiena saldais būs labs brokastu ēdiens.
• 50 g saldētu upeņu
• 200 g pilnpiena biezpiena
• 3–4 ēdamkarotes cukura
• 80 ml saldā krējuma
Biezpienu izmīca ar karoti, līdz veidojas viendabīga masa, pievieno saldo krējumu un cītīgi izmaisa. Tad pieliek atkausētas upenes, ko pirms tam nedaudz sastampā ar brūno cukuru. Desertam var uzkaisīt grauzdētas auzu pārslas.
Aveņu panna cotta
Desertā tiek saglabāts aveņu izskats (tās šķiet tikko no krūma lasītas) un garša. Vaniļas aromāts lieliski sader ar piena un ogu garšu.
• 250 g sasaldētu aveņu
• 500 ml saldā krējuma
• 70 ml piena
• Paciņa Ruf agara
• 1,5 ēdamkarotes vaniļas cukura
Mazos deserta trauciņos ieber saldētas avenes. Aukstam saldajam krējumam pievieno vaniļas cukuru, pienu un agara pulveri (nopērkams lielveikalos). Uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, vāra trīs minūtes. Tad karstu uzlej saldētajām avenēm un noliek aukstumā sastingt (tas notiek ļoti ātri, jo avenes strauji atdzesē masu). Parasti panna cotta pasniedz ar ogu mērci, bet šoreiz tas nav nepieciešams, jo desertā ir daudz aveņu.
Ogu mērce
Garda un aromātiska ogu mērce lieliski papildina un atsvaidzina jebkuru saldējumu, biezpiena masu vai siera kūku.
• 500 g saldētu ogu (zemenes, avenes, upenes, jāņogas)
• 500 g ievārījuma cukura
• 2 ēdamkarotes vaniļas cukura
• 40 ml konjaka
Sasaldētas ogas liek katlā, uzber cukuru un nakti ļauj vēsā vietā atkust. Tad uzmanīgi lej pannā ar augstām malām un biezu apakšu un nemaisot vāra piecas minūtes. Noņem putas, pievieno vaniļas cukuru un konjaku, atdzesē.
Kā atkausēt saldētas ogas
Lai sasaldētās ogas saglabātu garšu un izskatu, svarīgi tās gan pareizi sasaldēt, gan atlaidināt. Jo straujāk sasalst, jo labāk saglabājas sākotnējās īpašības atlaidinot. Savukārt, jo maigāks, uzmanīgāks atlaidināšanas process, jo labāk izskatās un garšo atkususī oga. Tās atlaidina pakāpeniski – vispirms izņem no saldētavas un ieliek ledusskapī, pēc tam var izmantot gan dekorēšanai, gan desertiem.
Padoms
Pareizi saldētas ogas un augļi vitamīnu satura ziņā tikai nedaudz atšķiras no svaigiem augļiem. Pētījumi liecina, ka kopā ar cukura sīrupu vai cukuru sasaldētas ogas ir garšīgākas un kvalitatīvākas, jo cukurs izšķīst augļu sulā un sīrups aizsargā gan no gaisa skābekļa ietekmes, gan ledus kristālu iedarbības. Ogu šūnām svarīgi, lai ledus kristāli būtu iespējami mazāki.