Revīzija saldētavā. Cik ilgi drīkst uzglabāt dažādus produktus? 3
Saldētava ir īsts glābiņš mūsu steidzīgajā laikā, jo visu, kas lielā daudzuma dēļ uzreiz nav apēdams vai sagatavojams, var sasaldēt. Tikai svarīgi atcerēties, kad produkts ielikts saldētavā un cik ilgi var uzglabāt, neapdraudot savu un tuvinieku veselību.
Laiks skrien ātri, šķiet, tikai aizpagājušajā nedēļā mīklu ieliku saldētavā, bet patiesībā tas bija uzreiz pēc jaunā gada. Tāpēc speciālisti iesaka uz katra iepakojuma uzrakstīt sasaldēšanas datumu, lai kāds produkts nepaliktu saldētavā vairākus gadus, jo tad tā lietošana patiešām vairs nav droša. Izņēmums laikam ir ogas, ko var izmantot otrajā gadā, tikai vērtīgo vielu tajās ir stipri maz.
Tikpat svarīgs faktors ir iepakojums. Tam jābūt hermētiskam, izturīgam pret zemu temperatūru, mitrumu, tvaikiem un smakām. Šiem nosacījumiem atbilst tikai īpaši ražota plastmasa un alumīnija folija vai trauki. Ja produkts būs nepareizi iesaiņots, tā virsmu sabojās ledus kristāli – veselībai tie nav kaitīgi, bet izskatu un reizēm arī garšu mazliet sabojā.
Cik ilgi drīkst glabāt?*
Maize, mīkla un saldie ēdieni: ceptas smalkmaizītes un biskvīta plāksnes 2–3 mēnešus, sviesta mīkla – 3 mēnešus, kārtainā mīkla – 6 mēnešus, vafeles – 1 mēnesi, siera kūka – 2 mēnešus, mafini – 6 mēnešus, pankūkas un maize – 3 mēnešus.
Gaļas produkti: teļa un jēra gaļa – 9 mēnešus, maltā gaļa, subprodukti – 3 mēnešus, liellopa gaļa un cūkgaļa 6–12 mēnešus, vista un tītars gabalos – 9 mēnešus, veseli – 1 gadu, medījums – 6–8 mēnešus, desa – 1 mēnesi, gaļas un dārzeņu buljoni – līdz 3 mēnešiem.
Zivis un jūras veltes: garneles – 3 mēnešus, liesas zivis – 6 mēnešus, treknas zivis – ne ilgāk par 3 mēnešiem, kūpinātas zivis – 2 mēnešus, termiski apstrādātas zivis – 6 mēnešus, krabju gaļa – 10 mēnešus, lasis – 2 mēnešus, cepta zivs 1–3 mēnešus.
Olas un piena produkti: sviests – 9 mēnešus, saldējums – 6 mēnešus, biezpiens un jogurts – 1 mēnesi, siers – 6 mēnešus, olas – 1 gadu, piens – 3 mēnešus, šokolāde – 1 gads.
Ogas, augļi, dārzeņi, sēnes: citrusaugļi – 3 mēnešus, ogas – 1 gadu, dārzeņi 8–10 mēnešus, sēnes – 1 gadu.
Sagatavotu ēdienu saldētavā var uzglabāt 3–6 mēnešus, termiņš atkarīgs no maltītes treknuma: jo taukaināks, jo īsāku laiku drīkst atrasties saldētavā. Zupas un sautējumus neiesaka uzglabāt ilgāk par 4–6 mēnešiem, sviestmaizes – mēnesi.
Ir produkti, kuri pēc atlaidināšanas vairs nav garšīgi, tāpēc tos neiesaka pakļaut aukstuma iedarbībai. Pie tādiem pieder, piemēram, melone, āboli, salāti, redīsi, skābais krējums, majonēze, krēmsieri un paniņas. Saldo krējumu iesaka sasaldēt tikai tad, ja to iepriekš saputo līdz putukrējuma konsistencei. Veselas olas nav vēlams sasaldēt, bet baltumu vai dzeltenumu drīkst sasaldēt atsevišķi. Pārtikas drošuma eksperti neiesaka saldēt mazu bērnu pārtiku.
____________________
* Izmantoti ASV Lauksaimniecības ministrijas veikto pētījumu dati un pārtikas produktu kvalitātes uzraudzības dienestu noteiktās normas.