Revidējam pārtikas krājumus: cik bieži pārbaudīt un kā gudri uzglabāt? 5
Inita Šteinberga, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”
Lieka putraimu tūta, kāds konservs vai pat sakravāta 72 stundu soma kļuvusi par ikdienišķu lietu mājsaimniecībās. Zemniece Santa Meļķa no saimniecības “Zutiņi” atgādina: “Pārbaudiet pārtikas krājumus un to derīguma termiņu, lai ēdiens un nauda netiktu izmesta vējā.”
Krājumus vajadzētu pārcilāt vismaz reizi pusgadā. Un nu, kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, kad visi metās uz veikalu iepirkt produktu rezerves ar lielu sparu un somām, ir pagājis vēl ilgāks laiks.
Zemniece Santa Meļķe skaidro, ka arī putraimiem ir savs ieteicamais izlietošanas laiks, kas norādīts uz iepakojuma. Veci tie zaudē garšu un var kļūt pat veselībai kaitīgi. Prātīgi būtu pamazām patukšot vecos krājumus un vietā iegādāties jaunus. Turklāt rudens un ziema ir īstais putru laiks.
Glabāt drošā izolācijā
Paveram skapīti un pretī izlido draisku kožu pulks – tā gadījies daudziem. Protams, ka tad putraimu vai pat žāvēto augļu vai zāļu tēju maisiņš, no kurienes tās cēlušās, ir neglābjami bojāts. Lielākais pārtikas ražotāju bieds – kodes – ir dabīga dabas sastāvdaļa un neizbēgami atradīs nepieskatīto ēdmaņu. Kodes var piebeigt pārtiku pat vēl agrāk, nekā beidzas tās derīguma termiņš. Vēl vairāk – dažkārt lidones var iegādāties jau kopā ar krājumiem.
Lai izvairītos no tām vai kavētu attīstību, visdrošākais ir visus putraimus glabāt aizskrūvējamos traukos. Vislabākais risinājums ir aizskrūvējamas stikla burkas. Tas ir arī praktiski, jo tukšas burciņas mājās nav deficīts. Pat tad, ja kādā burkā radīsies dzīvība, tā paliks izolēta. Svarīgi arī burkas turēt tumšā vietā, lai neveidotos kondensāts un krājumi nesāktu pelēt.
Uz katras burkas ar ūdensizturīgo marķieri uzraksta produkta nosaukumu un beigu termiņu. Var arī izgriezt lietošanas laika ilgumu no iepakojuma un ielikt burkā.
Meklē vēsu vietu
Populāra kļūda – glabāt krājumus siltā virtuves skapītī. Tas kodes tieši iepriecina. “Zutiņos” visus krājumus glabā vēsa, sausā un tumša noliktava. Gatavā produkcija plauktos ilgi nestāv, tiek regulāri tīrīta. Martā vai aprīlī tirdzniecība tiek pārtraukta un tukšās telpas gaida jauno ražu.
Skaistajos traukos virtuvē uz plaukta tur tikai tos produktus, kas tiek ātri izlietoti.
Vērtīgs, bet kukaiņu apdraudēts produkts ir pupiņas. Tās noteikti jāglabā aukstā, sausā vietā. Vislabāk, ja izkaltētās pupas var glabāt saldētavā. Pēc izņemšanas no tās pupiņas derēs pat sēšanai.
Viskritiskākā produktu grupa ir milti. Tos ne tikai apdraud kodes, bet arī to garša bojājas – milti kļūst rūgti. Tādi cilvēku pārtikai vairs neder, jo taukskābes saskarē ar gaisu oksidējušās.
Ja produkts sabojājies, bet ārā mest žēl, tos var atdot vistām, citiem lopiņiem gan labāk ne.
Publikācija sagatavota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu
Par publikācijas saturu atbild AS “LATVIJAS MEDIJI”.