Foto-Baltvilla.lv

Restorāns un tā kvalitāte – kas to nosaka? 0

Vai esat kādreiz domājis, kādi ir noteicošie faktori, kas nosaka, cik kvalitatīvs ir restorāns? Protams, galvenokārt tas būs ēdiens, taču tas vēl nav viss. Svarīgi gan ir neizslēgt gaumes jautājumu, kas nozīmē, ka vienam restorāns var likties lielisks, turpretī citam – viduvējs. Raksta turpinājumā iepazīstieties ar informāciju, kas sniegs ieskatu restorāna kvalitātes noteikumos un ļaus baudīt restorāna cienīgu kvalitāti mājas apstākļos!

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Cenas un kvalitātes vienlīdzība restorānu ēdienkartēs, apkalpošanā un telpas iekārtojumā ir būtisks faktors, ko novērtēt var tikai apmeklētāji. Kā noteikt kvalitātes latiņu?

Katram savs!
Lielam skaitam cilvēku kvalitāti nosaka ēdiens, toties citiem – iekārtojums. Kādam svarīga būs viesmīļu attieksme, bet citu uztrauks tikai ēdienu servēšana. Uz restorānu ikviens dodas, lai iegūtu jaunas emocijas un tiktu pārsteigts, tāpēc vienotas sistēmas kvalitātes noteikšanā nav. Raksta turpinājumā daži no galvenajiem kritērijiem, pēc kā vadīties, izvēloties labus restorānus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Telpa, vide un emocijas
Pirmais, ko ieraugāt, ieejot restorānā, ir iekārtojums un atmosfēra, kas valda telpā. Restorāns ir vieta, kurā cilvēkam jājūtas ērti, brīvi un nepiespiesti, baudot maltīti ar ģimeni, draugiem vai kolēģiem. Restorāns kvalitāti iemanto, ja:

  1. telpas iekārtojums ļauj klientiem netraucēti sarunāties, neklausoties blakus galdiņa čalās. Ir svarīgi, lai telpa tiktu iekārtota tā, lai galdiņi neatrastos pārāk tuvu cits citam, un būtu ierīkota pareiza akustika, kas apslāpētu trokšņus;
  2. mūzika ir atbilstoša, kas nozīmē, ka tā ir noteikta žanra un skaļuma. Klientiem nav jāsabļaujas savā starpā vai jāspiež ciet ausis, jo izvēlētā mūzika ir nepanesama. Kāds restorāns būs pēc iekārtojuma, tāds mūzikas stils arī jāizvēlas un jābauda;
  3. pieejamā informācija krasi neatšķiras no realitātes. Klients būs vīlies, ja pirms apmeklējuma internetā aplūkotās fotogrāfijas izrādīsies maldīgas, un realitātē attēlotais iekārtojums būtu vien daļēji atbilstošs.
Foto-Baltvilla.lv

Personāla kvalitātes faktors
Kad esat apsēdies pie galdiņa, nākamais, kas liecina par restorāna kvalitāti, ir apkalpojošais personāls. Personāls, īpaši viesmīļi, būtiski var ietekmēt restorāna apmeklējumu un iespaidu par attiecīgo iestādi. Piemēram, ir svarīgi, ka viesmīlis ir:

  • zinošs. Lai uzzinātu, cik daudz par sava uzņēmuma ēdienkarti zina pats viesmīlis, varat uzdot viņam dažādus jautājumus gan par ēdieniem, gan dzērieniem. Labs viesmīlis, kuram patiks sava profesija no visas sirds, zinās, piemēram, kādu vīnu izvēlēties pie ēdiena;
  • prasmīgs. Ir daži nerakstīti likumi, kas jāievēro labos restorānos apkalpojošajam personālam. Piemēram, nedrīkst aiznest visus traukus no galda vai atnest ēdienu vien daļai no kompānijas. Tāpat prasmīgs viesmīlis neļaus tikko atnākušiem klientiem sēdēt pie tukša galda, bet viņus apkalpos pēc iespējas ātrāk;
  • rūpīgs. Ja restorāns ir labs, apkalpojošais personāls nedrīkst uzvesties pavirši. Piemēram, būtu jāizslēdz jebkādas nepilnības darba apģērbā – no neliela netīruma līdz pat nevīžīgi uzsietai kaklasaitei. Tāpat arī jāuzklāj precīzi galda piederumi, neaizmirstot par dakšiņu, karošu un nažu novietojumu;
  • atvērts. Lai arī dažiem šķiet, ka viesmīļa darbs ir atnest un aiznest traukus, tā nebūt nav. Viesmīlis ir tas cilvēks, kas veido saikni starp klientu un restorānu. Viņa uzvedība un attieksme radīs tēlu par vietu kopumā.
Reklāma
Reklāma

Labs restorāns = sezonāls ēdiens
Kvalitatīvs, svaigs un sezonāls ēdiens ir būtiskākais faktors, kas nosaka, vai restorāns ir labs. Tā kā uz restorānu cilvēki dodas baudīt maltīti, ir svarīgi, kāda tā tiek pasniegta. Ja ziemas vidū desertu sarakstā ievērojat zemenes vai citus vasaras augļus, tad padomājiet vēlreiz, vai tiešām esat aizgājuši uz kvalitatīvu vietu, kur tiek pasniegta sasaldēta pārtika. Ja restorāns maina ēdienkarti atkarībā no aiz loga valdošās sezonas, tad ziniet, ka tas tiešām ir kvalitatīvs restorāns, kurā tiek domāts par klientu garšas kārpiņām.

Ilustratīvs foto
Foto-Baltvilla.lv

Kādas ir vasaras sezonas aktualitātes?
Vasaras sezonā liela nozīme tiek pievērsta visam, kas aug dārzos – augļiem, garšaugiem, dārzeņiem un pākšaugiem. Tie ir svaigi un piešķir ēdienam īpašu garšu, un tos iecienījuši ir apmeklētāji. Kādas izmaiņas vērojamas ēdienkaršu sarakstos?

  1. Tiek iekļauti arvien vairāk aukstie, vieglie ēdieni. Cilvēki, mainoties siltajam gadalaikam, labprātāk izvēlas aukstos ēdienus, turklāt tādus, kas nav ļoti sātīgi. Cilvēki vēlas baudīt dažādus salātus, zupas un arīdzan, protams, gaļas ēdienus, taču teju ikvienam ir pievienots kāds garšaugs vai dārzenis.
  2. Grilēti ēdieni. Šī ir būtiska vasaras sezonas aktualitāte, kas ļauj restorāna apmeklētājiem sajust īpašas vasaras garšas.
  3. Piedevas. Dārzeņi visdažādākajos veidos, kas tiek pasniegti krietni vairāk nekā ziemā, ir lielisks papildinājums maltītei restorānā tieši vasaras sezonā.

Kā sajust restorāna cienīgu garšu mājās?

Restorāns mājas apstākļos
Protams, lai sajustu restorāna garšu mājās, nepieciešamas labas iemaņas virtuvē, jo pavārs ir daļa no veiksmīgas maltītes panākumu atslēgām. Lai mājās gatavotais ēdiens kaut nedaudz līdzinātos restorānos pieejamajiem, nepieciešams:

  1. sajust sāls un cukura balansu. Pavāri nereti pievieno ēdienam vairāk sāli nekā Jūs to darāt mājās, jo tas piešķir labāku garšu, piemēram, gaļai, taču, lai ēdiens netiktu pārsālīts, tam tiek pievienots arī cukurs, rodot balansu starp tiem abiem;
  2. izmantot sviestu. Lai ēdiens iegūtu patīkamāku garšu, restorānos nereti tiek izmantots sviests. Piemēram, sautējot dārzeņus vai gatavojot mērces;
  3. lietot vīnu kā piedevu. Ne tikai vakariņu baudīšanas, bet arī gatavošanas laikā. Restorānā vīns tiek pievienots, gatavojot gaļu un zivis, vai pat desertus.

Restorāns Baltvilla – Jūsu iespēja sniegt baudu garšas kārpiņām
Tomēr nedrīkst aizmirst, ka restorāna apmeklējums ļaus atklāt vēl nebijušas garšas un ēdienus. Lai nodotos īstam kulināram baudījumam, restorāns “Baltvilla” piedāvā augsta līmeņa servisu ikvienā sezonā, ļaujot baudīt ēdienu, kas gatavots no svaigiem Latvijas produktiem.

Foto-Baltvilla.lv

Ko piedāvā restorāns “Baltvilla”?
Šis restorāns izceļas ar īpašu kvalitāti un atmosfēru, kas paliks atmiņā uz ilgu laiku. Restorāns ļauj:

  • pārvērst ikdienišķu maltīti par maziem svētkiem;
  • baudīt ēdienu arī ziemas dārzā un terasē, atbilstoši sezonai, kurā viesi ir ieradušies;
  • pārsteigt sevi un atklāt jaunus ēdienus;
  • pavadīt laiku vieglā, gaisīgā un patīkamā atmosfērā;
  • svinēt lielākā cilvēku lokā;
  • izmantot īpašos piedāvājumus, kas ir lielisks vieds, kā noslēgt darba dienu vai pat nedēļu.

Vasaras siltie vakari ir īstais laiks, kad ļauties garšu burvībai. Dodies uz Baltvilla.lv mājaslapu, ieskaties ēdienkartē un rezervē galdiņu, lai pārsteigtu gan sevi, gan līdzcilvēkus un baudītu jaunas gatšas vēl nebijušos plašumos!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.