“Restorānā Viļņas centrā var paēst lētāk nekā Vecrīgā,” Gulbe skaidro, kāds tam iemesls 12
“Katrs uzņēmējs, kurš Latvijā kaut ko ražo vai sniedz pakalpojumus, pārsvarā strādā visā Baltijā. Baltija ir mūsu kopējais tirgus un ir svarīgi saprast, kas notiek mūsu mājas tirgū,” TV24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” stāsta asoc. prof. Ingūna Gulbe, Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja.
Uz Lietuvu braucot jau pavasarī, viņa novēroja, ka Lietuvā ekonomika ir dzīvāka.
“Tur jau jūnijā bija atvērti restorāni, terases, cilvēki staigāja, priecājās, klausījās mūziku un viņi spēja kaut kā to kovidu vai nu ātrāk aiztaisīt, kad situācija bija kritiska, vai arī pēc tam ātrāk attaisīt un bizness atdzīvojās straujāk,” Gulbe uzskata.
Cilvēki iet uz veikaliem, iepērkas, restorānos, kafejnīcās pusdieno.
Sakarā ar to, ka apgrozījums ir liels, ekonomikas paredz – jo vairāk ražo vai sniedz pakalpojumus, jo lētāka ir viena vienība.
“Tāpēc, piemēram, Viļņas centrā restorānā var paēst lētāk.
Ja pavārs strādā, tad viņam ir vienalga, taisīt 10, 20 vai 50 porcijas,” Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja skaidro.
Ja Latvijā viss ir daļēji slēgts, tad cenas uzreiz ir dārgākas.
“Tur neko nevar pārmest mūsu ražotājiem!” viņa norāda.