Restorāna “Parks” saimniece Santa Zaķevica.
Restorāna “Parks” saimniece Santa Zaķevica.
Foto: Laura Blumberga

Restorāna saimniece Santa: “Mani nepameta sajūta, ka vēlos izdarīt kaut ko nozīmīgu!” 0

Klāt 5.aprīlis un arī kārtējais raidījums “La Dolce Vita ar Roberto”, kura studijā šodien viesosies “Bistrobāra un restorāns PARKS” saimniece Santa Zaķevica, kura savā restorānā ir arī bārmene, kā arī šefpavārs Edgars Luiks.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

“Akmeņlauzis” recepšu un dzērienu izaicinājumā Santa un Edgars pagatavos lēni gatavotu tunci un kokteili, kam piešķirts romantisks nosaukums “Rose lady”.

Pēc receptēm lūko šajā rakstā!

Saimniece Santa: “Mani nepameta sajūta, ka vēlos izdarīt kaut ko nozīmīgu!”

CITI ŠOBRĪD LASA

Jelgavas grilbārā un restorānā “Parks” saimnieko Santa, kura šeit un tagad nokļuvusi pateicoties tam, ka sekojusi savam sapnim. Santa stāsta, ka vairāk kā 10 gadus viņa strādājusi viesnīcu biznesā un braukājusi pa visu pasauli, galvenokārt pa Eiropu un Āziju kā viesnīcu inspektore. Un tomēr, aizvien nav pametusi sajūta, ka viņa vēlas izdarīt kaut ko vairāk, kaut ko nozīmīgāku…

“Visu laiku mani nepameta doma, ka vēlos darīt kaut ko savu. Likās, ka Latvijā ir daudzas foršas vietas, bet kāpēc lai tāda nebūtu vēl viena – mana?  Arī cenu līmenis bija svarīgs faktors – man gribējās piedāvāt cilvēkiem pieejamu pakalpojumu, jo mūsdienās cenai ir ļoti liela nozīme. Tā arī tapa mana sapnis realitātē – “Parks” Jelgavā. Un tagad es zinu, ka pavisam noteikti esmu savā vietā, jo šī sajūta, ka “vajag kaut ko vēl” ir pazudusi uz neatgriešanos!”.

Santa pati ir jelgavniece un viņa stāsta, ka šajā pilsētā visfascinējošākais ir tas, ka tā ir jauniešu – studentu pilsēta, ko ikdienā ļoti var arī just. “Šeit ir forši gan strādāt, gan mācīties, gan atpūsties – šajā pilsētā patiešām valda jaunības aura,” – saka Santa. – “Lai varētu strādāt šādu darbu, cilvēkam ir jābūt optimistam, jābūt apveltītam ar pacietību un jāprot smaidīt, jo šajā sfērā dažādu “kaitinošu” lietu ikdienā netrūkst.” Santa atzīstas, ka pati būdama ļoti emocionāls cilvēks, ikdienas stresu cenšas sevī neielaist, lai tas nesabojātu dienu.

Strādājot šādā sfērā, gluži loģisks ir jautājums, kāds ir Santas pašas iecienītākais ēdiens. “Es esmu saldummīlis, man ļoti garšo halva. Ar labu, kvalitatīvu halvu mani var uzpirkt jebkad,” – viņa smejas.

Kokteilis “Rose lady”

Foto: Laura Blumberga

Pagatavošana:
Glāzē ar ledu ielej 120 ml Russian Schweppes, šeikerī salej kopā 20 ml džinu “Puerto de Indas Strawbery”, 20 ml Ķiršu “Rīgas melno balzāmu”, 20 ml stiprināto balzāma dzērienu “Akmeņlauzis”. Sagatavotajā glāzē ar Schweppes lēni gar mērkaroti lej šeikera sastāvu. Dekorē ar kaltētu greipfrūtu un rozmarīna zariņu.

Reklāma
Reklāma

Šefpavārs Edgars: “Jau bērnībā gatavoju ēst un iemīlēju šo nodarbi!”

Šefpavārs Edgars Luiks
Foto: Laura Blumberga

Savukārt šefpavārs Edgars atzīstas, ka ēst gatavošanu apguvis jau bērnībā un iemīlējis šo nodarbi. “Mīlēju gatavot un man bija nezūdoša ziņkāre un interese atkal un atkal radīt jaunus un gardus ēdienus. Tas tad arī laika gaitā radīja arvien lielāku azartu izpaust sevi šajā radīšanas procesā, kas ar laiku kļuva arī par manu profesiju, kuru esmu iemīlējis līdz sirds dziļumiem,” – viņš stāsta.

Edgars zina stāstīt, ka savā profesijā viņam patīk garšas burvība, azartiskā un dinamiskā vide, kurā viņš atrodas ik dienu, radošums, ko var izpaust, gatavojot ēdienus.

Paša šefpavāra iecienītākais ēdiens ir liellopa gaļa vai jebkura sarkanā gaļa. “Tai ir jābūt pagatavotai jēlai, kā, piemēram, rare steiks. Nav tā, ka man kaut kas ļoti negaršo, taču pašam par nesapratni – ikri ir nevēlami manām garšas kārpiņām,” – saka Edgars.

Brīvā laika šefpavāram nav daudz, toties tad, kad ir, Edgars labprāt uzspēlē futbolu vai dodas makšķerēt.

“Lēni gatavots rozā tuncis”

Foto: Laura Blumberga

Pagatavošana:

  • Tomātu-citrona salsa: Sagriež ķirštomātus, pievieno citrona sulu, sakapātus kaperus, šalotes sīpolus, ķiplokus, kinzu un visu samaisa, pēc tam pievieno olīveļļu, brūno cukuru, sāli, baltvīna etiķi;
  • Siera čipsi: sarīvē cieto sieru, sajauc ar holandes tipa sieru. Liek uz cepamā papīra garās strēmelēs un cep krāsnī 220 grādu temperatūrā 7 minūtes. Kad gatavs, nedaudz atdzesē un veido vajadzīgo formu;
  • Rozā tuncis: sagatavo tunča steika porciju, apkaisa ar sāli, rozmarīna zariņiem un apslaka ar olīveļļu. Vakumē un liek ēdiena gatavošanas iekārtā Sous Vide 48 grādu temperatūrā uz 10 minūtēm;
  • Ābolu-dzērveņu biezenis: nomizo zaļos ābolus, sagriež mazos gabaliņos. Sakarsētā katliņā ar sviestu un baltvīnu sacep ābolus, kamēr mīksti, tad pievieno dzērveņu stiprināto dzērienu “Akmeņlauzis”, aizdedzina, lai izgaro alkohols, tad pievieno brūno cukuru, nedaudz sāli un visu sablendē viendabīgā masā, beigās nedaudz piespiež laima sulu;
  • Smiltsērkšķu-biskas mērce: sakarsētā katlā ielej smilsērkšķu stiprināto dzērienu “Akmeņlauzis”, aizdedzina, lai izgaro alkohols, tad pievieno jau iepriekš sagatavotu vēžu biskas buljonmērci un reducē 10-15 min., kamēr iegūst viendabību masu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.