Receptes / Uzkodas
Speķa pīrāgi: divas omītes receptes 0
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
1. versija
2. versija
Ielāgo!
- Ja mīklai pievieno pārāk daudz miltu, pīrādziņi sanāk cieti. Tie būs cieti arī tad, ja mīklu pēc atspiešanas atkārtoti neuzraudzē. No pārraudzētas mīklas cepti pīrādziņi būs rūgteni un saplakuši.
- Pīrāgi cepot atveras, ja liek karstu pildījumu (tam jābūt atdzisušam!) vai pildījums ir pārāk šķidrs, pildījuma uzlikts par daudz (tas gandrīz veļas pāri mīklas aplītim), uz mīklas, ko paredzēts saspiest, lai veidotu pīrāgu, trāpījis pildījums, pīrāga savienojuma malas par vāju saspiestas un locījums neatrodas pīrāga apakšā.
Padomi!
- Lai mīkla labāk rūgtu, to vairākkārt pārmīca. Tad mīklā iekļūst vairāk gaisa, rauga sēnītes un pienskābās baktērijas vienmērīgi sadalās.
- Pēc katras atspaidīšanas mīkla ātrāk rūgst, veidojas vienādas poras.
- Receptēs lielākoties norāda sausā rauga daudzumu. Ja izmanto presēto, jāpievieno trīsreiz vairāk.
- Jo treknāka mīkla, jo vairāk rauga vajag.
- Ieraugu raudzējot pārāk ilgi, var sanākt skāba mīkla.
- Ja pīrādziņus cep no nepietiekami uzrūgušas mīklas, tie plaisā un ir blīvi, bet virsma – plankumaina.
- Ja mīkla bijusi pārraudzēta, pīrādziņi ir bāli, sausi, ar biezu, plankumainu garozu.
- Sāls nepieciešams gan garšai, gan miltu uzlabošanai. Bez sāls gatavota mīkla ir ķepīga un izplūst.
- Ja pieliek par daudz sāls, mīkla nerūgst.
- Mazāk briedīgiem miltiem vajag mazāk šķidruma.
- Olas, kas paredzētas pīrāgu pārziešanai, nav jāatšķaida ar ūdeni, pienu vai kafiju, jo tad nebūs spīduma.