Receptes / Pamatēdieni

Foto: Ilze Pētersone

Siera pīrāgs Čanapuri 0

Tie, kas daudz dara, parasti neatstāj novārtā arī mājas pavardu. Tam spilgts piemērs ir kolēģe ILZE PĒTERSONE – žurnāla Māja Viesis galvenās redaktores vietniece. Kaut darba slodze liela, jo Ilze ir žurnāla centrālo interviju ass, savu radošumu viņa izpauž arī mājas virtuvē. Turklāt dara to azartiski, izpētot, ko un kā būtu labāk darīt. Tā teikt – izpaužas pētnieciskās žurnālistes gars.

Recepti ar amizanto nosaukumu Čanapuri no kāda ceļojuma atvedusi Ilzes vīramāte. Tagad siera pīrāgs Ilzes mājās esot kļuvis par iecienītu cienastu svētkos, taču to var gatavot arī ikdienišķās maltītēs. Pīrāga sastāvu esot papildinājusi ar vārītiem burkāniem un saulē kaltētiem tomātiem, taču pīrāgs labi garšojot arī bez tiem.

Sastāvdaļas

  • Mīklai:
  • 400 g miltu
  • 350 g sviesta
  • 200 ml ūdens
  • Šķipsna sāls
  • 1 ola apsmērēšanai
  • Pildījumam:
  • 800 g Čedaras siera
  • 6 olas
  • 2–3 vidēja lieluma vārīti burkāni
  • 8 saulē kaltēti tomāti eļļā
  • 1 paliela ķiploka daiva
  • Saišķītis pētersīļu

    Pagatavošana

    1. Gatavo mīklu: miltos ar lielu nazi iekapā aukstu sviestu, piemet sāli, pielej ūdeni, saudzīgi samīca un liek uz pāris stundām ledusskapī.
    2. Pildījumam uz rupjas rīves sarīvē sieru un burkānus, iemaisa olas un pievieno gabaliņos sagrieztus tomātus, caur spiedi izspiestu ķiploku, sasmalcinātus pētersīļus un visu samaisa.
    3. Apaļo veidni ar noņemamām malām (Ø 26 cm) ietauko. Mīklu sadala divās daļās, vienu izrullē un izklāj pa visu veidni. Ieliek pildījumu, izlīdzina, pārklāj ar izrullētu atlikušo mīklas daļu un malas savieno.
    4. Pīrāga virsmu pārsmērē ar sakultu olu, liek iepriekš uzkarsētā krāsnī un cep 200 °C temperatūrā aptuveni 45 minūtes, līdz gatavs.
    5. Pīrāgs labi garšo gan silts kopā ar brūkleņu ievārījumu vai tomātu mērci un zaļajiem salātiem, gan atdzisis ar vai bez piedevām.
    SAISTĪTĀS RECEPTES