Receptes / Saldie ēdieni
Viss, ko tev vajag zināt par tradicionālo Ziemassvētku gardumu: Piparkūku ABC 0
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Mīklai noteikti jāpievieno sviests, nevis margarīns, jo tas piparkūkas padara kraukšķīgas.
Kādai jābūt mīklai. Tai jābūt istabas temperatūrā un rūpīgi izmīcītai. Ja mīkla izdevusies nedaudz lipīga, labāk to atstāt uz dienu divām, lai nobriest. Ja tad joprojām ir pārāk mīksta (tas atkarīgs no miltiem!), var pievienot miltus, bet ne vairāk kā ēdamkaroti, maksimāli divas. Pievienojot pārāk daudz miltu, piparkūkas būs cietas.
Plānās garšīgākas. Piparkūkas vislabāk garšo, ja mīklu izveltnē ļoti plānu – 1–2 mm biezumā. Tad īpaši būs jūtams krustnagliņu un ingvera asumiņš, kā arī piparkūkas izdosies kraukšķīgākas. Ja gribas izcept lielās figūras, mīkla jāveltnē 3–5 mm biezumā.
Lai nedeformētos. Lai rūķim vai citam no mīklas izveidotajam tēlam, no galda to pārliekot uz plāts, viena kāja neizstaipītos garāka par otru, ieteicams izveltnēto mīklas loksni likt uz cepampapīra, kas ieklāts plātī, un tad ar formiņām izspiest vēlamo tēlu.
Cik ilgi var uzglabāt. Mīklu ledusskapī var uzglabāt mēnesi vai ilgāk, bet saldētavā – līdz pat nākamajiem Ziemassvētkiem. Tad cepumi izdosies īpaši pikanti un gardi.