Receptes / Uzkodas

Foto: Ilze Kuzmina
Enerģija visai dienai: Pašgatavoti auzu pārslu – žāvētu augļu batoniņi 0
Ilze Kuzmina, “Skola & Ģimene”, AS “Latvijas Mediji”
Sastāvdaļas
Lai pagatavotu aptuveni 10 batoniņus, nepieciešams:
- 200 g sviesta
- 50 g medus
- 200 g cukura (labāk brūnais, bet der arī baltais)
- 300 g pilngraudu auzu pārslu
- 200 g žāvētu augļu vai sukāžu (šoreiz izmantoju žāvētas plūmes, dateles un cidoniju šķēlītes no cidoniju sīrupa)
- 100 g riekstu (šoreiz izmantoju valriekstus)
- 1 ēdamkarote smalki sarīvētas citrona miziņas
- 30 g kviešu kliju
- 200 g tumšās šokolādes
- šķipsniņa sāls
Pagatavošana
- Sīkos gabaliņos sagriež žāvētos augļus un riekstus, sajauc ar auzu pārslām, pieber rīvētu citrona miziņu.
- Katliņā izkausē sviestu, pieliek cukuru un maisot karsē, līdz cukurs izkusis, tad pievieno medu, pieber sāli.
- Sviesta, cukura, medus masu pārlej pār auzu pārslu, augļu un riekstu maisījumu. Visu rūpīgi samaisa.
- Ņem cepešpannu, kurā ieliek un izlīdzina auzu pārslu masu. Pannu liek sakarsētā cepeškrāsnī un aptuveni 180 grādos cepina aptuveni pusstundu.
- Tikmēr rupjās skaidās sarīvē tumšo šokolādi. Kad topošie batoniņi apbrūnējuši, tos pārkaisa ar rīvēto šokolādi un uz brīdi ieliek cepeškrāsnī, lai šokolāde izkūst.
- Kad panna atkal izņemta no cepeškrāsns, pa virsu var uzbērt krāsaino cukuru, kapātus žāvētus augļus vai kokosa skaidiņas.
- Atdzisušus sagriež un noslēpj. Citādi apēdīsies turpat mājās un nebūs ko paņemt līdzi uz darbu vai skolu!