Receptes / Saldie ēdieni

Foto: Pexels
Medainās piparkūkas 0
Iesaka Signe Meirāne un Edgars Sanders
Sastāvdaļas
- 300 g sīrupa
- 300 g medus
- 350 g gaiši brūnā cukura (vai baltā)
- 220 g sviesta, izkausēta
- 3 vidēja lieluma olas, sakultas ar dakšiņu
- 1 tējk. cepamā pulvera
- 1 kg kviešu miltu
- šķipsniņa sāls
Garšvielas:
- 1 tējk. kanēļa
- 10 krustnagliņas
- 1/4 tējk. kardamona
- 1 tējk. ingvera pulvera
- 1/4 tējk. svaigi rīvēta muskatrieksta
- 10 smaržīgie pipari
- 5 melnie pipari
Pagatavošana
- Liec visas garšvielas kafijas dzirnaviņās vai blenderī un samal vienmērīgā pulverī.
- Gatavo mīklu. Uzvāri katlā sīrupu kopā ar medu un 150 g cukura, lai sāk burbuļot. Noņem katlu no liesmas un atdzesē remdenu.
- Sajauc 900 g miltu ar garšvielām, sāli un cepamo pulveri. Olas saputo ar mikseri ar atlikušo cukuru, lai veidojas gaisīga masa.
- Sīrupam pievieno miltus, olas un sviestu, visu mīcot, lai veidojas vienmērīga un spīdīga, bet ne ķepīga mīkla. Kādā brīdī būs jāpievieno vēl atlikušie 100 g (un dažreiz pat vairāk) miltu.
- Ietin un ieliec uz dažām stundām ledusskapī un pēc tam cep. Var cept arī pēc vairākām dienām vai pat nedēļām, tikai mīkla 2 stundas pirms tam jāizņem no ledusskapja.