Receptes / Uzkodas

Foto: Ilze Pētersone

Ķimeņmaizītes no īpašās mīklas 0

Ilze Pētersone, “Mājas Viesis”, AS “Latvijas Mediji”

32 lielākas vai 48 mazākas maizītes

Recepte aizgūta no “www.garsigalatvija.lv” autores Sandras Ošiņas, kas tā arī paskaidro, ka maizītes var cept no parastās rauga mīklas, taču bērnības pareizā ķimeņmaizīšu garša saistās ar īpašu, tieši šīm maizītēm gatavotu mīklu. Lieti noderēs Sandras padoms, ka raudzēšanai nepieciešama pacietība un noteiktās stundas jānogaida!

Sastāvdaļas

Ieraugam:

  • milti – 100 g
  • svaigs raugs – 25 g
  • remdens piens vai kefīrs, der arī rūgušpiens – 130 ml

Mīklai:

  • milti – 450 g
  • sviests (var aizvietot ar labas kvalitātes cepamo margarīnu) – 230 g
  • cukurs – 130 g
  • olas – 2 gab.

Maizītēm:

  • olas dzeltenums pārziešanai – 1 gab.
  • ķimeņu sēklas un rupjais sāls pārkaisīšanai
  • nedaudz sviesta maizīšu vidiņā

Pagatavošana

  1. Gatavo mīklu: Sadrupina bļodiņā raugu un iejauc siltā pienā, pēc tam pieber miltus un samaisa. Siltumā uzraudzē, līdz palielinās tilpumā. Ieber lielākā bļodā miltus, cukuru, olas un izkausētu sviestu. Pievieno gatavo ieraugu un samīca mīklu.
  2. Pārkaisa ar miltiem, uzklāj bļodai dvielīti un liek siltā vietā raudzēties. Pēc stundas mīklu atspaida un turpina raudzēt vēl stundu, tāpat pārklātu ar dvielīti.
  3. Gatavo maizītes: Uzrūgušo mīklu sadala daļās un katru izrullē desiņā, ko ar nazi sagriež vienādos gabaliņos. Ar rokām saveļ mīklu maizīšu formā un liek uz cepamās plāts.
  4. Katrai viducī iespiež bedrīti, pārsmērē ar sakultu olas dzeltenumu, pārkaisa ar rupjo sāli un ķimenēm un bedrītē ieliek sviesta gabaliņu. Cep iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī 200 °C temperatūrā, līdz maizītes uzbriedušas un skaisti brūnas. Kad gatavas, izņem no krāsns un atdzesē, pārsegtas ar tīru dvielīti.
SAISTĪTĀS RECEPTES