Receptes / Uzkodas
Itāļu klasiskā maize čabata: pagatavo pats! 0
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Čabata ir itāļu maizes klasika – ar kraukšķīgu klaipa garoziņu un gaisīgu mīkstumu, un vieglu olīveļļas garšu. “Šī maize, kas pazīstama jau no seniem laikiem, savu uzplaukumu piedzīvoja pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, kad kāds maiznieks izstrādāja mūsdienīgu čabatas receptūru.
Doma bija, lai šī maize ir līdzīga franču bagetei, no kā pagatavot brokastu sviestmaizi, bet lai ir platāks un lielāks kukulis,” skaidro Dace Kļava.
Čabatai raksturīgi, ka to cep no pašķidras mīklas, tāpēc cepšanas laikā veidojas lielas poras. “Atšķirībā no fokačas mīklai daļu ūdens var aizstāt ar pienu, bet rauga vietā pievienot ieraugu, kam piemīt spējas irdināt mīklu, padarīt to poraināku, elastīgāku un aromātiskāku.”
Jāņem gan vērā – raugu aizstājot ar ieraugu, mīklas rūgšanas laiks būs ilgāks. Ja dabīgais ieraugs no maizes cepšanas iepriekšējās reizes nav saglabāts, to var iegādāties veikalā (piemēram, veikalā–noliktavā Gemoss).