Receptes ar zemesmandelēm 0
“Labi padevusies zemesmandeļu raža. Lūdzu, pastāstiet, kāda ir to uzturvērtība un kā tās izmantot pārtikā!” Skaidrīte B. Dobeles novadā
Paldies par konsultāciju Bērzes pagasta “Lejnieku” saimniecei Skaidrītei Bauzei.
Izņemot lazdu riekstus, citi mūsu platuma grādos īsti neaug, un iegūt ražu no tiem ir grūti. Toties zemesmandeles ir augs, kas labi padodas arī mūsu zemītē un dod bagātīgu ražu. Piedevām to var izaudzēt arī uz balkona!
Tūkstotis bumbuļu
Zemesmandeles izaug līdz vienam metram kā zaļš, šaurs un ciets lapu čemurs. Katrs augs veģetācijas periodā veido līdz 240 šādu stiebru un 400 pazemes dzinumu, kuros var veidoties līdz pat vienam tūkstotim bumbuļu. Tos klāj nenoņemama brūngana miza, vidū mandele ir balta, kraukšķīga, ar īsto mandeļu un lazdu riekstu garšu. Satur daudz cietes (25 – 30 %), līdz 7 % olbaltumvielu, 20 – 25 % eļļu, 15 – 20 % cukuru, kā arī E un C vitamīnu, magniju, nātriju, kāliju un kalciju.
Alternatīvie milti
Bumbuļus izmanto zaļus, ceptus vai vārītus konditorejā, arī eļļas pagatavošanai, un maļ miltos, kas ir ideāls, alternatīvs produkts kviešiem, jo nesatur lipekli, kurš kaitē cilvēkiem ar celiakiju. Speciālisti uzskata, ka no zemesmandeļu miltiem pagatavotos ēdienus organismam ir sevišķi viegli pārstrādāt. Tos receptēs var izmantot tāpat kā kviešu miltus. Miltus var pagatavot mājās – izmaļ bumbuļus caur gaļas mašīnu, masu plānā kārtiņā izžāvē un pēc tam samaļ kafijas dzirnaviņās. Ideāli, ja pieejamas mazās graudu dzirnaviņas, tādas ir, piemēram, veikalā “Grauda spēks” (Rīgā).
Plašā lietošana
Zemesmandeļu riekstiņus var ēst gan svaigus, gan apstrādātus. Pirms lietošanas tos kārtīgi nomazgā. Var kādu laiku uzglabāt pagrabā, sažāvēt vai sasaldēt. Ēdot biezo miziņu nevar pat sajust. Piestā sasmalcinātās zemesmandeles pievieno tortēm un cepumiem, tās lielākoties izmanto saldajos ēdienos un dzērienos, bet der arī dārzeņu zupām, mērcēm un sāļajiem sacepumiem. No izkaltētiem un grauzdētiem augļiem gatavo diētisku kafijas aizvietotāju (viens no labākajiem starp visiem aizvietotājiem!). Ceptas zemesmandeles ir garšīgākas pat par ēdamajiem kastaņiem. Konditorejas fabrikās tās pievieno šokolādei, kakao, konfektēm, no tām gatavo halvu.
Spānijā gatavo garšīgu un veselīgu dzērienu orxad (Horchata de chufa) – saldu auga pienu ar mandeļu garšu un smaržu. Meksikā lieto dzērienu ar līdzīgu nosaukumu horchata, bet to gatavo no rīsiem.
Klasiskā orhada
½ glāzes zemesmandeļu,
2 glāzes ūdens,
cukurs pēc garšas,
garšvielas atkarībā no gadalaika.
Sasmalcinātus svaigus riekstiņus pārlej ar siltu vārītu ūdeni un notur diennakti, tad izkāš, vienlaikus izberžot riekstiņu masu caur sietu, pēc garšas pievieno cukuru vai medu, kanēli, vaniļu, kā arī citas garšvielas pēc garšas un atkarībā no gadalaika (vasarā – kardamons, krustnagliņas, piparmētras, kurkuma; ziemā – kanēlis, kumīns, fenhelis, anīss, zvaigžņotais anīss). Ja riekstiņi ir sausi, tos izmērcē siltā vārītā ūdenī, līdz izzūd grumbas, un samaļ gaļas mašīnā. Pirms lietošanas dzērienu atdzesē. Tas ir labs antioksidants, regulē kuņģa un zarnu trakta darbību, der cilvēkiem ar celiakiju, tajā ir daudz kālija un dzelzs.
Cepumi ar auzām un rozīnēm
125 g sviesta,
150 g cukura,
120 g zemesmandeļu miltu,
140 g auzu pārslu,
¼ tējkarotes dzeramās sodas,
sauja rozīņu.
Uzsilda cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Sviestu un cukuru samaisa, līdz veidojas viendabīga masa. Citā traukā samaisa zemesmandeļu miltus, auzas un dzeramo sodu. Sajauc visu kopā, līdz izveidojas viendabīga masa. Pievieno rozīnes, samaisa. Sadala gatavo masu 24 bumbiņās un izveltnē, veidojot cepumus. Cep cepeškrāsnī 10 – 12 minūtes, līdz cepumi ir brūni, atdzesē. Vēl vienkāršāks variants: 240 gramu zemesmandeļu miltu, 200 gramu sviesta, 40 gramu cukura. Visas sastāvdaļas sajauc, atstāj uz pusstundu atpūsties ledusskapī, izveido bumbiņas un cep 180 grādos aptuveni 10 minūtes. Garšo kā sviesta cepumi.
Aromātiskā orhada
250 g zemesmandeļu (var izmantot arī parastās mandeles),
250 g cukura,
½ citrona,
1 kanēļa standziņa,
1,7 litri silta ūdens,
šķipsniņa malta kanēļa pārkaisīšanai.
Ūdenim pievieno citronu, sāli un kanēli, ieber labi samaltas mandeles, rūpīgi samaisa un noliek uz 2 stundām nostāvēties. Pēc tam izkāš caur marli un atdzesē. Pasniedz glāzē ar salmiņu un pārkaisa ar kanēli.
Glazētas zemesmandeles
60 g rīvētu zemesmandeļu,
40 g cukura,
2 ēdamkarotes ūdens,
2 ēdamkarotes kanēļa,
¼ tējkarotes malta ingvera.
Uzvāra ūdeni, pievieno cukuru, izmaisa un vāra sīrupu, līdz tas sabiezē. Pievieno pārējās sastāvdaļas, samaisa. Tad masu uzber uz cepampannas un nedaudz apbrūnina, lai veidojas kraukšķīgi gabaliņi. Gardi brokastīs ar jogurtu.
Zemesmandeles šokolādē
250 g labas kvalitātes melnās šokolādes,
120 g sasmalcinātu zemesmandeļu.
Pirms gatavošanas zemesmandeles 24 stundas izmērcē ūdenī. Sasmalcina. Izkausē šokolādi ūdens peldē, iejauc zemesmandeles. Izliek vienu centimetru biezā kārtā un ievieto ledusskapī atdzesēties. Sagriež nelielos gabaliņos un pasniedz.
Uzziņa • Zemesmandeles ir daudzgadīgs augs, kuru mērenā klimata zonā kultivē kā viengadīgu. Viens no vecākajiem tradicionālajā vēsturē zināmajiem kultūraugiem, par kura dzimteni uzskata Ziemeļāfriku un Vidusjūras zemes. Ēģiptē jau pirms 4000 – 5000 gadiem viena no galvenajām pārtikas kultūrām, pieminēta Hērodota, Teofrasta un Plīnija darbos. Mūsdienās komerciālos nolūkos audzē tikai spāņu Valensijā, mazāk citās Vidusjūras zemēs, kā arī Āfrikas valstīs. • Pasaulē ir vairāk nekā 550 dažādu recepšu, kurās izmanto zemesmandeles. • Dagestānā izmanto arī auga virszemes daļas, pievienojot miltu ēdieniem.
Padoms Zemesmandeles var izmantot arī kafijai – apgrauzdē, samaļ un gatavo kā parasto cigoriņu kafiju.
|