Receptes ar tomātiem, siļķi un āboliem 0
Jūrmalā, Jomas ielā, jau desmit gadus apmeklētājus ar gardiem ēdieniem un dzērieniem priecē grilbārs “Lighthouse”. Nesen tas atjaunots un 2013. gada sezonu sāka ar svaigām vēsmām gan interjerā, gan ēdienkartē.
– Grilbāra saimnieki augstu vērtē ekoloģisku pārtiku, tāpēc izvēlas Latvijā iegādātas izejvielas, vietējo zemnieku, uzņēmēju audzētu un ražotu produkciju. Uzbūvēta arī sava kūpinātava. Lai apmeklētājus cienātu ar svaigiem, gardiem kūpinājumiem, to kurina tikai ar īpaši sagatavotu malku no Latvijas laukiem, – stāsta pavārs JURIJS MJALENKOVS (attēlā). Grilbāra “Lighthouse” ēdienkartē atrodama gan Austras koka pasta (gatavota no ekoloģiskiem miltiem un olām), ražota tepat Latvijā, gan arī citi latviski ēdieni – asinsdesa ar brūkleņu ievārījumu, dārzeņu sautējums māla podiņā, vērša gaļas sautējums, arī māla podiņā, maizes zupa utt.
Grūbu un tomātu veģetārā zupa
SASTĀVDAĻAS (vienai porcijai) 400 ml ūdens, 35 g grūbu, 30 g burkānu, 5 g sīpolu, 12 g pētersīļu un seleriju, 25 g sviesta vai margarīna, 25 g tomātu, 17 g zaļumu, 3 g sāls.
KĀ GATAVOT? Salmiņos sagrieztus burkānus, sīpolus, pētersīļus un selerijas apcep sviestā vai margarīnā. Pievieno noskalotas grūbas un ūdeni tik daudz, lai grūbas būtu apņemtas. Sautē, līdz tās mīkstas. Tad pielej aukstu ūdeni, uzvāra. Pirms pasniegšanas zupā liek svaiga tomāta šķēlītes un sasmalcinātus zaļumus.
Rasols ar kūpinātiem siļķes ikriem
SASTĀVDAĻAS (vienai porcijai) 40 g siļķes, 100 g kartupeļu, 80 g cūkgaļas karbonādes, 1 ola, 35 g marinētu gurķu, 60 g ābolu, zaļumi, 40 g auksti kūpinātu siļķes ikru, 25 g konservētu zirnīšu, 40 g skāba krējuma, sāls.
KĀ GATAVOT? Siļķi nomērcē, izvāra kartupeļus, gaļu un olu. Sagriež marinētos gurķus, ābolus, sasmalcina zaļumus. Siļķu ikrus sagriež mazos kubveida gabaliņos. Kad siļķe, kartupeļi, cūkgaļas karbonāde un ola ir izvārīta, tos sajauc kopā ar sagrieztiem marinētiem gurķiem, āboliem, siļķes ikriem, sasmalcinātajiem zaļumiem un zirnīšiem. Pievieno skābo krējumu, visu sajauc.
Olu kotletes ar ceptiem šampinjoniem sīpolu mērcē
SASTĀVDAĻAS (vienai porcijai) 30 g kartupeļu, 15 g baltmaizes, 2 olas, 10 g miltu, svaigi pētersīļi, 0,015 g sviesta, 150 g šampinjonu, 30 g sīpolu, 0,05 l saldā krējuma, 0,015 l piena, 10 g rīvmaizes, sāls.
KĀ GATAVOT? Kartupeli izvāra, atdzesē, samaļ. Sasmalcina un apcep baltmaizi. Sakuļ vienu veselu olu, no otras olas kuļ tikai baltumu. Samalto kartupeli un sakulto olu masu pārlej saceptajai maizei, kam pievieno arī miltus, pāri palikušo olas dzeltenumu un sasmalcinātus pētersīļus. No iegūtās masas pagatavo 3 – 4 ovālas kotletes, apviļā rīvmaizē un cep sviestā. Pēc tam 3 – 5 min. patur cepeškrāsnī. Šampinjonus sagriež uz pusēm, apcep sīpolos, pielej saldo krējumu un 2 – 3 min. patur uz plīts. Pirms pasniegšanas ēdienu rotā ar zaļumiem.
Cepti āboli ar biezpiena krēmu
SASTĀVDAĻAS (vienai porcijai) 140 g ābolu, 35 g marmelādes, 40 g cukura, kanēlis, 100 g biezpiena, 30 g saldā krējuma.
KĀ GATAVOT? Nomazgā ābolus un izdobj serdi. Iedobumu piepilda ar marmelādi, cukuru un kanēli. Pildītos ābolus liek cepeškrāsnī, cepešpannā ielej nedaudz ūdens un cep 15 – 30 min. Pēc tam ābolus pārkaisa ar pūdercukuru. Īpaši gardi, ja ceptos ābolus pasniedz kopā ar blenderī saputotu biezpiena, saldā krējuma un cukura masu. Šo saldo var pasniegt gan siltu, gan aukstu.