Receptes ar pavasara spirgtumu 0
Ja vēlaties papusdienot vai sportiskā atmosfērā (sienas rotā sporta krekliņi, slavenā ukraiņu boksera V. Kličko bilde u. c. aksesuāri) vērot kādas sporta spēles, ir vērts iegriezties bārā restorānā “Āķis” Rīgā, Elizabetes un Antonijas ielas krustojuma tuvumā. Kā radies restorāna nosaukums?
– Pie tā “vainojama” dibinātāju humora izjūta. Nosaukumā “Āķis” ietverta cerība, ka apmeklētāji šeit vēlēsies atgriezties, kā arī apliecina, ka lielākā daļa restorāna darbinieku ir kaislīgi makšķernieki, – stāsta bārmenis Renis Poļakovs (attēlā). Brokastīs restorāna pavāri labprāt pagatavos omleti, salātus, auzu pārslu vai mannas putru. Pusdienās varēsiet baudīt kādu no zupām, gaļas vai zivs ēdienus. Īpašu ēdmaņu atzinību jau izpelnījies liellopu filejas piparu steiks. Dabūjami arī makaronu ēdieni – gan ar gaļu, gan veģetārie. Sava ēdienkarte radīta bērniem. Pavāre Ligita Meirēna mūsu žurnāla lasītājiem piedāvā vairākus pavasarīgus, spirdzinošus ēdienus.
Pavasara zupa
Sastāvdaļas: Redīsi, kefīrs vai jogurts bez piedevām, lociņi, dilles, olas, svaigs gurķis.
Kā gatavot?
Bļodā lej kefīru ar lielāku vai mazāku tauku saturu, šoreiz – ar 3,2% vai balto jogurtu bez piedevām. Klāt liek diezgan daudz plānās pusripiņās sagrieztu redīsu, smalki sagrieztu svaigo gurķi, kapātas dilles un lociņus. Ja vēlas, pirms pasniegšanas šķīvī ieliek pāris vārītas olas ceturtdaļas.
Svaigu spinātu salāti
Sastāvdaļas: Svaigi spināti, žāvētas dzērvenes, kaltētas saulespuķu sēklas, kazas siers. Mērcītei: olīveļļa, citrons, medus, sāls, pipari, magoņu sēklas.
Kā gatavot?
Spinātus nomazgā, nosusina, liek traukā. Pieber žāvētas dzērvenes un saulespuķu sēkliņas. Sajauc ar mērci, ko gatavo, olīveļļai pievienojot citrona sulu, nedaudz medus, sāli, piparus un magoņu sēkliņas. Pirms celšanas galdā klāt liek kazas sieru.
Ar Mocarellas sieru un garnelēm pildīti laša rullīši
Sastāvdaļas: Svaigs lasis, Mocarellas siers, garneles vai vēžu astītes, dilles, svaigi dārzeņi. Risoto: sviests, sīpoli, ķiploki, risoto rīsi, baltvīns, buljons, timiāns. Mērcei: rabarberi, zemenes, balzamiko etiķis, medus, svaigs ingvers.
Kā gatavot?
Lasi sagriež šķēlēs. Traukā liek Mocarellas sieru, kam pievieno atkausētas garneles un kapātas dilles. Masu sajauc, pilda laša šķēlēs, sarullē, nostiprina ar zobu kociņu. 12 – 15 min cep cepeškrāsnī 180 grādos. Sviestā apcep sakapātus sīpolus un ķiplokus, pieber rīsus, pievieno timiānu. Uz lēnas uguns maisot vāra, ik pa brīdim pievienojot nedaudz baltvīna un buljona. Risoto gatavo 25 min. Katliņā sutina sagrieztus rabarberus, pievieno nedaudz balzamiko, medus un svaiga ingvera. Beigās pievieno svaigas vai atkausētas zemenes. Visu kārto uz šķīvja, pasniedzot ar svaigiem sezonas dārzeņiem.
Parfē
Sastāvdaļas: Olas, saldais krējums, citrons, saldētas ogas – avenes, zemenes, cukurs. Mērcei: rabarberi, cukurs, svaigs baziliks.
Kā gatavot?
Olu dzeltenumus saputo ar cukuru, pievienojot rīvētu citrona miziņu. Atsevišķi vienā traukā puto saldo krējumu, otrā – olu baltumus. Putukrējumam pamazām pievieno saputotos olu dzeltenumus, beigās – olbaltumu. Liek formiņās, kurās ievieto arī veselas svaigas vai saldētas ogas. Mērci gatavo šādi: sagrieztus rabarberus aptuveni 10 min sautē kopā ar ingveru tā, lai saglabājas veseli gabaliņi. Kad mērce gatava, klāt liek sakapātu baziliku un rīvētu citrona miziņu. Rotā ar svaigām zemenēm un bazilika lapiņām.