Ražu liekam burciņās – ļauties fantāzijai un eksperimentiem! 0
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Konservēšanas, marinēšanas, ievārīšanas, sālīšanas… īsāk sakot – ziemas krājumu gatavošanas trakums turpinās, un dažādas receptes ceļo no vienas saimnieces pie citas. Ko vēl interesantu pagatavot? Kā pārsteigt savējos?
Žurnāla Praktiskais Latvietis speciālizlaidumā Rudens Burciņā ir gan padomi, gan receptes. Ļaujiet vaļu fantāzijai un eksperimentējiet! Varbūt var mazāk pievienot etiķi vai daļu aizstāt ar vīna vai augļu etiķi. Var atrast cukuru ar dažādām garšas niansēm. Bet par garšvielu buķeti nemaz nerunāsim! Liekam to, kas garšo un sader kopā.
Kabaču stiprais
• 2,5 kg kabaču
• paliela ķiploka galviņa
• 500 ml tomātu mērces
• 200 ml eļļas
• 100 ml 9% etiķa
• 1 glāze cukura
• 1 tējkarote sāls
• asais pipars (pēc garšas)
Katlā liek nomizotus un kubiņos sagrieztus kabačus, ķiploka daiviņas izspiež ar ķiploku spiedi. Pievieno visas sastāvdaļas, izņemot etiķi. Uzvāra un turpina lēni vārīt 25–30 minūtes. Tad pievieno etiķi un pavāra vēl 5 minūtes. Karsto masu lej burkās un aizvāko.
Zaļu tomātu un paprikas čatnijs
• 1 kg zaļu tomātu
• 3 zaļās paprikas
• 1 zaļā asā paprika
• 1 sīpols
• 400 g brūnā cukura
• 300 ml vīna etiķa
• 1 ēdamkarote sāls
• 8 krustnagliņas
• 1 tējkarote smaržīgo piparu
Sīpolā iedur krustnagliņas. Smaržīgos piparus saberž piestā. Tomātus un papriku smalki sagriež. Visu saliek katlā, arī sīpolu, pieber cukuru, sāli un garšvielas, pielej etiķi. Pastāvīgi maisot, vāra uz mazas liesmas 40–45 minūtes. Izņem sīpolu. Karsto čatniju sapilda burkās un hermētiski noslēdz. Atdzesē, apgāztas uz vāciņa.
Zaļu tomātu piedeva
• 1 kg zaļu tomātu
• 500 g sarkano mazo sīpoliņu
• 250 g cukura
• 200 ml baltvīna etiķa
• 1 ēdamkarote sinepju sēklu
• 2 karotes žāvētu bārbeļu
• 1 ēdamkarote sāls
Tomātus pārgriež uz pusēm, izņem sēklas (to ērti izdarīt ar speciālo nazi figūru izgriešanai), sagriež plānās šķēlēs. Sīpolus sagriež salmiņos un sajauc ar tomātiem. Pievieno etiķi un cukuru un atstāj uz 2 stundām.
Visus produktus saliek katlā un vāra uz mazas liesmas aptuveni 40 minūtes, līdz masa sabiezē. Karsto piedevu sapilda burkās un hermētiski noslēdz. Uzglabā vēsā vietā.
Austrumu garšvielu pasta adžika
Oriģinālā adžika ir nevis mērce, bet gan garšvielu masa, kam pievienots sāls un etiķis. Adžiku izmanto, gatavojot rīsu, dārzeņu un gaļas ēdienus, to var pievienot arī zupām un sautējumiem.
• 200 g saldās paprikas
• 100 g ķiploka daiviņu
• 1 asā paprika
• 50 ml baltvīna etiķa
• 20 g kaltēta bazilika
• 20 g kaltēta majorāna
• 20 g kaltētu diļļu
• 10 g kaltētas piparmētras
• 10 g lauru lapu
• 10 g koriandra sēklu
• 1 ēdamkarote sāls
Saberž koriandra sēklas un lauru lapas. Ķiploka daiviņas, aso un saldo papriku samaļ gaļasmašīnā, izmantojot smalko sietiņu. Ar rokām sasmalcina un sajauc visus kaltētos garšaugus. Saliek vienā traukā un izmaisa koriandra sēklu, lauru lapu, ķiploku un papriku masu, garšaugus, vīna etiķi un sāli, tā iegūstot biezu, viendabīgu masu.
Adžiku pilda nelielos stikla trauciņos un cieši aizskrūvē. Uzglabā ledusskapī, pēc atvēršanas jāizlieto tuvāko nedēļu laikā.
Maigā adžika
• 3 kg tomātu
• 500 g saldās paprikas
• 500 g ābolu
• 500 g burkānu
• 500 g sīpolu
• 200 g ķiploku
• 4 asās paprikas pākstis vai 1 ēdamkarote maltas asās paprikas
• 250 g cukura
• glāze eļļas
• 1,5 ēdamkarotes sāls
Sagriež tomātus, papriku, ābolus. Burkānus un sīpolu sarīvē, ķiplokus saspiež ar ķiploku spiedi. No asās paprikas izņem sēklotni un smalki sagriež. Visu liek katlā, pievieno eļļu, cukuru un sāli, rūpīgi samaisa un 3 stundas lēni sautē. Vēl karstu salej burkās un aizvāko.