Ražots bišu stropā! Kādus vitamīnus satur ziedputekšņi? 1
“Kādus vitamīnus satur ziedputekšņi un kā tos pareizi lietot?” BROŅISLAVS BAUSKAS NOVADĀ
Svaigi
Ziedputekšņi ir augstvērtīgs, bioloģiski aktīvs bišu radīts produkts, kurā ir aptuveni 50 dažādu komponentu – teju visas cilvēka organismam nepieciešamās vielas: pilnvērtīgas olbaltumvielas, kuras satur vairāk nekā 20 aminoskābju, fosfolipīdi, kas veicina šūnu membrānu caurlaidību un kam ir svarīga loma vielmaiņas procesos. Ziedputekšņos ir ne mazums karotinoīdu, kas piedalās A vitamīna sintēzē, kā arī C, P, PP, D, E, K un B grupas vitamīni, ogļhidrāti (galvenokārt glikoze un fruktoze), minerālvielas, nedaudz taukvielu, fermenti un hormoni.
Ziedputekšņi regulē vielmaiņu un stiprina imūnsistēmu. Putekšņu apvalki, nonākot gremošanas sistēmā, palielina labvēlīgo baktēriju daudzumu un palīdz atbrīvot zarnu traktu no sārņiem, kā arī uzlabo asiņu sastāvu, veicinot sarkano asinsķermenīšu vairošanos.
Bitenieks Jānis Vainovskis skaidro, ka pūpolu, blīgznu un kārklu ziedputekšņos ir daudz silīcijskābes, tie ir vissaldākie un maigākie, tāpēc garšo arī bērniem. Rapša ziedputekšņi ieteicami cilvēkiem ar paaugstinātu holesterīna līmeni. Augļu dārzu un pieneņu ziedputekšņi stiprina imūnsistēmu un uzlabo izskatu, tomēr tīrus pieneņu putekšņus izdodas ievākt reti. No vasaras saulgriežu laikā ziedošā āboliņa, vējkaņepes, vīķu, pupu, magoņu un citu augu ziediem ievāktajos putekšņos ir visvairāk minerālvielu, tāpēc tie piemēroti cilvēkiem, kuri pakļauti lielām slodzēm, piemēram, sportistiem. Šie putekšņi pat izskatās daudz smagāki un blīvāki par pārējiem.
Konservēti
Arī bišu maize ir ziedputekšņi, taču šūnās pienskābā vidē pārveidoti – iekonservēti, pievienojot medu un bišu siekalās esošos fermentus. Dažu nedēļu laikā ziedputekšņu ķīmiskais sastāvs mainās – proteīni sašķeļas peptīdos un aminoskābēs, un bišu maizē ir 2,5 reizes vairāk ogļhidrātu. C vitamīna gan ir mazāk nekā ziedputekšņos, toties vairāk ir A, E un B grupas vitamīnu. Pavisam bišu maizē ir aptuveni 240 bioloģiski aktīvu vielu.
Neiroloģe un apiterapeite Maruta Solvita Iveta Naudiņa uzsver ziedputekšņu un bišu maizes vērtīgākās īpašības – šiem produktiem piemīt antisklerotiska un pretiekaisuma iedarbība, tie palielina eritrocītu daudzumu un normalizē leikocītu daudzumu asinīs, veicina sirds tonusu un gremošanas sistēmas darbību, uzlabo vielmaiņu un aknu darbību, paaugstina organisma izturību lielas fiziskās un garīgās slodzes laikā.
Bišu maizi organisms uzņem un izmanto labāk nekā ziedputekšņus, un bioloģiski aktīvās vielas iedarbojas straujāk. Tas ir svarīgi vecākiem un slimību novājinātiem cilvēkiem.
Bišu maize un putekšņi ir īpaši piemēroti pēc antibiotiku lietošanas, lai organisms atjaunotos. Taču ziedputekšņus neiesaka vīrusu saslimšanu gadījumā.