Snēpelē būvē Baltijas valstīs pirmo gaļas kazu fermu 2
Kuldīgas novada Snēpeles pagastā SIA “Nornieki”, kas pazīstama ar strausu fermu un saimniecībā darbojošos restorānu, šonedēļ sāks Baltijas valstīs pirmo gaļas kazu fermas būvniecību.
“Nornieku” saimnieki Anda Šīmane un Pēteris Gobzemis teic, ka bijis ļoti grūti atrast banku, kas atbalstīs Lauku atbalsta dienestā apstiprināto ES projektu. “Latvijā par kazas gaļas labajām īpašībām zina ļoti maz cilvēku. Arī bankas pazīst galvenokārt klasiskos lauksaimniecības biznesus – graudkopību, piena lopkopību, kazkopībā – piena un siera ražošanu. Gaļas kazu audzēšanu tās nezina, tāpēc esam priecīgi par SEB bankas un finanšu attīstības institūcijas “ALTUM”, kas garantēja bankas aizdevumu, mums dāvāto uzticību,” teic P. Gobzemis.
300 būru šķirnes kazām tajā būvē 13 x 60 m, tātad 780 m2 lielu fermu. Fermas būvniecībai uz septiņiem gadiem ņemts 150 000 eiro liels aizdevums SEB bankā. Pēc būvniecības pabeigšanas, kas iecerēta nākamajā ziemā, saimniecība varēs atgūt 40% projekta attiecināmo izmaksu.
“Nornieki” kazas sāka audzēt pirms četriem gadiem. Anda un Pēteris kazas gaļas biznesa plānu balsta uz tirgus cenām – kazas gaļa kautsvarā maksā aptuveni 10 eiro/kg. Restorāni pieprasa īpašus gabalus, kas maksā aptuveni 14–17 eiro/kg. Kazas gaļu pieprasa restorāni, tiem ir vajadzīgas regulāras piegādes, tāpēc “Nornieku” saimnieki lēma būvēt fermu. “Nornieku” ganāmpulkā patlaban ir 70 kazu mātes, biznesa plānā iecerēto 300 kazu ganāmpulku gandrīz izdosies sasniegt nākamā gada pavasarī. Ganāmpulkā ir arī četri būru tīršķirnes āži.
Kaza dzīvo aptuveni 10 gadus, tai dzimst vidēji divi kazlēni. Viena šķirnes kaza maksā aptuveni 500 eiro, šķirnes āzis – 1000 eiro. “Nornieki” vēl šajā rudenī ar mērķi iespējami vairāk mehanizēt darbus jaunajā fermā iecerējuši gatavot pieteikumu citam ES atbalsta projektam.
Latvijā šā gada 1. jūlijā pavisam bija 13 484 kazas. Ekonomiski aktīvas kazu audzētāju saimniecības ir vien aptuveni 20. Vispopulārākās Latvijā ir Zānes šķirnes un Latvijas šķirnes kazas.
Vairāk par “Nornieku” gaļas kazu un strausu gaļas biznesu lasiet žurnāla “Agro Tops” septembra numurā.