Kuri rabarberu dēsti piemēroti lielražošanai? 2
Kur var iegādāties rabarberu dēstus – šķirnes, kas piemērotas lielražošanai? MĀRIS BAUSKAS NOVADĀ
– Rūpnieciskai pārstrādei nepieciešami rabarberi ar lieliem, smagiem, gludiem un sulīgiem kātiem. Tādus labprāt iepērk sidra darītāji, sukāžu ražotāji un ceptuves. Mazdārziņos, kur rabarberus audzē ķīselim, plātsmaizēm, ražība nav noteicošā un kāti var būt arī tievāki un rievoti, – saka rabarberu stādu audzētavas “Immas” vadītājs Leons Tiļļa.
Savā saimniecībā Auces novada Īles pagastā audzētājs ar rabarberiem ‘Viktorija’ apstādījis trīs hektārus. Dēstus pirms trim gadiem viņš izaudzēja saviem spēkiem, pavairojot šo angļu šķirni ar sēklām un atlasot labākos augus. Aucenieks piebilst, ka šķirne pašlaik ir izkopta un no viena vismaz piecus gadus veca cera var novākt līdz 40 kātiem. Tie ir apmēram 80 cm gari, 350–450 g smagi, pārsvarā zaļi (lejasdaļā sarkanīgi). Sezonā iespējams iegūt divas ražas (maijā–jūnijā un augustā–septembrī) ar mīkstiem, sulīgiem kātiem. Pēc Jāņiem ieteicams noņemt visus kātus, lai tie varētu augt no jauna. Jūlija beigās var sākt vākt otru ražu.
Dēstus stādaudzētavā “Immas” var iegādāties par 3 eiro, tos laukā ieteicams stādīt 1,5 m atstatumā citu no cita. Rindstarpu attālumu izvēlas atkarībā no kopšanas tehnikas: ja izmanto motobloku, attālums var būt 1,5 m, bet, braucot ar traktoru, – 3 m.
Savukārt pie rabarberu lielaudzētājiem, zemnieku saimniecībā “Jāņkalni” (Madonas novada Vestienas pagastā), nākamgad rudenī varēs iegādāties senas vietējās rabarberu šķirnes stādus, kas dod ražu līdz 40 t/ha. Tiem kāti ir sarkani zaļā krāsā, un rekordisti sver pat kilogramu.