Pildītās rudens veltes: 4 izcilas ēdienu receptes, ko pagatavot cepeškrāsnī 2
Aiva Kalve, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Septembrī dārzos, tirgos un veikalos sākas īsta dārzeņu parāde. Rindā kārtojas violetie baklažāni, zaļie un baltie cukīni, oranžie un zaļie ķirbji. Visus ar krāsainību cenšas pārspēt tomāti. Smaržo ķiploki, baziliks, pētersīļi, kinza un dilles. Gribas visu un uzreiz! Pildīti dārzeņi ir viens no variantiem, kā maksimāli izmantot rudens bagātību.
Pildīti kabači
• 1 kg kabaču
• 500 g maltās gaļas (piemēram, cūkgaļa + vistas gaļa)
• 100 g rīsu
• 200 g siera
• 100 g sviesta
• sāls un pipari
Pagatavošana:
Palielus kabačus nomizo, sagriež 4–5 cm biezās ripās, izņem sēklas un sviestā apcep. Pildījumam malto gaļu sajauc ar vārītiem rīsiem, rīvētu sieru, pipariem un sāli (lai masa būtu viendabīgāka, pievieno 3–4 ēdamkarotes buljona). Masu pilda kabačos, pārkaisa ar sieru un liek uguns izturīgā cepamtraukā, ko iesmērē ar eļļu. Uzlej mazliet ūdens. Cep 180 °C 20 minūtes, kamēr siers izkusis.
Pildītas cukīni laiviņas
• 2 cukīni
• 2 vistas filejas
• liels tomāts
• liels sīpols
• 125 g mocarellas
• 4 ēdamkarotes adžikas vai pesto
• sāls, pipari
Pagatavošana:
Cukīni gareniski pārgriež uz pusēm. Ar karoti izgrebj sēklotni. Sakapāto mīkstumu un smalki sagrieztu sīpolu liek sakarsētā eļļā pannā un apcep.
Vistas fileju sagriež strēmelēs, pannā apcep viegli brūnas, uzkaisa sāli un piparus.
Tomātus un sieru sagriež mazos gabaliņos. Cukīni laiviņas iesmērē ar adžiku vai pesto. Vispirms liek apcepto cukīni mīkstuma un sīpola masu. Tad kārto vistas strēmeles, pa virsu liek siera un tomātu gabaliņus.
Cukīni laiviņas liek cepešpannā vai karstumizturīgā traukā, kas iesmērēts ar eļļu. Cepeškrāsnī cep 180 °C 20–25 minūtes.
Pildīti tomāti
• tomāti
• sīpoli
• ķiploks
• cukīni
• spināti
• vārītas lēcas
• bazilika lapiņas
• sāls un pipari
• nedaudz eļļas
Pagatavošana:
Tomātiem izgrebj vidu. Mīkstumu sajauc vienā masā ar sakapātiem sīpoliem, ķiplokiem, cukīni, spinātiem un lēcām. Izgrebtajos tomātos iepilina nedaudz olīveļļas, ieber sāli un piparus. Sagatavoto masu pilda tomātos. Cepeškrāsnī cep 160–170 °C 10 minūtes. Rotā ar bazilika lapiņām.
Cepti pildīti āboli
• 4 lieli skābi āboli
• 2 apelsīni
• 200 g marcipāna
• 30 g sasmalcinātu riekstu
• sauja rozīņu (bez kauliņiem)
• 2 ēdamkarotes sviesta
• ēdamkarote malta kanēļa
• vaniļas saldējums
Pagatavošana:
Āboliem nogriež augšpusi, ar nazi izgriež serdes un izdobj, nesavainojot ārpusi. Ietaukotā cepamtraukā saliek ābolus. No viena apelsīna izspiež sulu un pārrasina āboliem. Katrā ābolā ieliek sviesta piciņu. Liek cepties 10 minūtes 180 grādos.
Marcipānam pievieno sulu, kas izspiesta no otra apelsīna, kanēli, izmērcētas rozīnes un samaisa. Masu pilda ābolos un cep vēl 10 minūtes.
Ceptos ābolus pasniedz ar saldējuma bumbiņu, uzkaisa sasmalcinātos riekstus.
Ar ko pildām?
Svaigie:
• Avokado ar garnelēm, mazsālītu lasi.
• Gurķi ar svaigiem sieriem, krabju nūjiņām, biezpienu, krējumu, lasi, siļķi.
• Mazajiem ķirbjiem izdobj viduci un tajā pasniedz biezzupu.
Cepeškrāsnī liekamie:
• Lielisks pildīšanas materiāls visiem dārzeņiem ir kuskusa graudi – tie ātri uzbriest un labi uzsūc garšas. Var pildīt arī ar rīsiem un lēcām.
• Ābolus pilda ar brūkleņu ievārījumu, medu, rozīnēm.
• Cukīni, kabačus, piparus un baklažānus pilda ar Vidusjūras pildījumu: sīpoliem, tomātiem, papriku, ķiplokiem, olīvām, malto gaļu, sieru.