Foto – Valsts augu aizsardzības dienests

Profesore I. Turka neuzskata, ka graudaugu tīrumu (atļauts apstrādāt septiņas dienas pirms ražas novākšanas) un rapšu lauku (14 dienas pirms kulšanas) apstrāde ar glifosātiem, kaut arī ievērotas visas instrukcijas, būtu kaut kas labs un nekaitīgs. “Īsti lauksaimnieki ar pieredzi tomēr atzīst, ka tā ir vienkārši slinkuma pazīme – ja esi to lauku tik tālu nolaidis, ka viss ir nezāļains, tad jācieš zaudējumi, nevis jālieto raundaps. Šīs ķīmijas būtība ir tā, ka augā tiek pārtraukta fotosintēze, tas kļūst sauss, bet raundapa atliekas, kaut niecīgās devās, uz grauda apvalka tomēr saglabājas. Vislielākā bīstamība veselībai ir tad, ja glifosātu atliekas nokļūst rapšu eļļā, jo tieši eļļā šī ķīmiskā viela saglabājas vislabāk,” saka profesore Turka un neslēpj, ka pati izvairās iegādāties gan kliju, gan pilngraudu maizi, jo nav pārliecināta, ka šie produkti ir absolūti bez glifosātu atliekām, bet no eļļas veidiem izvēlas olīveļļu, jo olīvu laukus ar šīm ķimikālijām tikpat kā neapstrādā. 1


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.