Rauga mīkla. Otaņķu saimnieces recepte 0
Sastāvdaļas: 0,5 l piena, 1 kg miltu, 50 g rauga, 100 g taukvielas, 50 g cukura, sāls.
Kā gatavot?
Raugu sadrupina, samaisa ar 1 tējkaroti silta piena un 1 tējkaroti miltu, noliek siltumā uzrūgšanai. Pienu uzsilda līdz 40 °C temperatūrai. Miltus iesijā bļodā, vidū izveido bedrīti, ielej pienu, iemaisa daļu miltu, pievieno raugu, cukuru, mīklu pārkaisa ar miltiem. Trauku pārklāj ar drānu, liek siltā vietā uzraudzēt. Kad mīkla uzrūgusi, iemīca pārējos miltus, pievieno eļļu, izkausētu margarīnu, taukus vai sviestu. Mīklu mīca, līdz tā vairs nelīp pie trauka malām un rokām. Mīklas garšu uzlabo saberztas kardamona sēkliņas, vaniļa, sarīvēta citrona miziņa, saberztas krustnagliņas. Var pievienot safrānu. Safrāna pulverim pārlej lāsi karsta piena vai rumu, konjaku, degvīnu. Pievienojot mīklai, šķidrumu izkāš caur marlīti.
No rauga mīklas var gatavot plātsmaizes, veltņus, smalkmaizītes u. c. izstrādājumus.
Materiāls no tematiskās avīzes “Mājas Gardumi”