Koba salāti. Varen sātīgs rasoliņš amerikāņu gaumē 0
Šis būtībā ir rasols, kura recepte tapa ASV 20. gadu beigās Kalifornijas štata lielākajā pilsētā Losandželosā – spāņu iekarotāju dēvētajā eņģeļu pilsētā, “Brown Derby” restorānā. To izstrādāja restorāna īpašnieks, lai ap pusnakti paēdinātu slavenā Holivudas ķīniešu teātra īpašnieku, izmantojot restorānā pāri palikušus produktus. Tam esot sāpējis zobs, tāpēc visas sastāvdaļas tikušas smalki sakapātas…
Būtu interesanti uzzināt, kā tapa latviešu rasols. Varbūt līdzīgi, no pārpalikušiem produktiem? Jeb kā raksta vecās pavārgrāmatās: “Ja tev mājās nekā nav, aizej uz pagrabu, paņem cepeti…”
Koba salāti ir ļoti garšīgs un sātīgs ēdiens. To parasti pasniedz pusdienās, un ar to pilnīgi pietiek, lai paēstu.
Pagatavošana
Gatavo mērci: bļodiņā sakuļ etiķi, sinepes, ķiplokus, Vusteras mērci, sāli un piparus. Ar dakšiņu saspaida sieru, pievieno bļodiņā. Pakāpeniski pielej eļļu, visu laiku kuļot.
Salāti: visas sastāvdaļas, izņemot salātus, sagriež mazos kubiciņos. Visu rūpīgi samaisa un pārlej ar mērci. Samaisa un servē uz salātu lapām.
Slavenajā restorānā “Brown Derby” visas sastāvdaļas, saliktas uz šķīvja vai paplātes, viesmīlis atved uz ratiņiem pie klienta galda. Salāti tiek samaisīti lielā bļodā viesu acu priekšā un tad teatrāli pasniegti.