Gards siers gan maziem, gan lieliem punčiem 1
1 litrs piena
1 litrs kefīra
6 olas
4 tējkarotes sāls
ķimenes vai zaļumi pēc izvēles: dilles, maurloki, pētersīļi
Bērns ņem lielu katlu un katlā lej pienu un kefīru, pieaugušais karsē uz mazas uguns, ik pa laikam apmaisot. Negaidot, kad maisījums sāks vārīties, pieaugušais tievā strūklā lej klāt viegli sakultas olas ar sāli, kuras sakūlis bērns. Uzkarsē līdz viršanai, turpini karsēt, ik pa laikam apmaisot, līdz sāk atdalīties sūkalas. Katlu noņem no uguns un atstāj pāris minūtes, lai atdziest. Tad piejauc sasmalcinātus zaļumus (kurus ar šķērītēm sasmalcina bērns) un apmaisi. Masu lej caurdurī, kur ieklāta divās kārtās salocīta marle. Saņem marles malas kopā un cieši savērpj, lai notek šķidrums. Pēc tam sieru ar visu marli liec bļodiņā vai citā traukā, marli atloki un pārliec pāri sieram tā, lai tas būtu nosegts. Sieram uzliec slogu un liec uz nakti ledusskapī. Nākamajā rītā jau var griezt un likt uz maizes rikas. Ļauj bērnam darboties, un viņš ar vislielāko prieku no rīta pirmais izlēks no gultas, lai pagaršotu Jāņu sieru!
Reklāma
Reklāma