Radīta jauna alus šķirne pēc 100 gadus senas receptes 0
Alus darītava “Aldaris” radījusi jaunu alus šķirni “Mežpils Tumšais “, kas jau no februāra vidus būs pieejama tikai bāros un restorānos, jo tiks pildīta tikai mucās. Šī alus šķirne radīta, par pamatu ņemot 100 gadus senu “Aldara” recepti, kas pilnveidota, lai iegūtu īpašu aromātu un garšu.
“”Mežpils Tumšais” ir tumšā alus šķirne, ar patīkamu karameļiesala un apiņu aromātu un izteiktu pēcgaršu, kurā dominē rūgtums. Alus brūvēšanā izmanto trīs dažādus iesalus – gaišo, karameļiesalu un tumšo iesalu -, lai iegūtu tieši šai šķirnei raksturīgo, bagāto aromātu, garšas pilnību un piesātināto krāsu,” portālam “LA.lv” pastāstīja “Aldara” galvenais alus meistars Valdis Čunka. Viņš arī atzīst, ka šo alu ieteicams baudīt atvēsinātu 12 grādu temperatūrā.
Lēmums radīt tumšo alus šķirni, ko piedāvāt tikai bāros un restorānos, ir rūpīgi pārdomāts, jo alus baudīšana ārpus mājām pēdējo četru gadu laikā kļūst arvien ierastāka, atzīst “Aldara” mārketinga vadītāja Aiga Dzene.
Turklāt arvien vairāk alus cienītāju vēlas baudīt jaunas un īpašas alus šķirnes un labprāt izvēlas arī tumšo alu. Par to liecina arī pēdējo gadu laikā pieaugošais tumšā alus patēriņš gan pasaulē, gan Latvijā. “Tepat kaimiņos, Lietuvā, tumšais alus šobrīd ir divreiz populārāks nekā pie mums, un tas ir skaidrs signāls, ka šim alus segmentam Latvijā ir potenciāls,” uzsver Dzene.
Čunka arī atzīst – pateicoties “Aldara” garajai vēsturei un arhīvam, kurā glabājas vairākas senas un unikālas alus receptes, ir iespējams atgriezties vēsturē un radīt līdzīgas alus šķirnes tām, kuras baudījuši mūsu senči. Turklāt tas neprasa arī lielas investīcijas.
Alus mīļotāji jau ir iecienījuši pagājušā gada pavasarī radīto “Mežpils gaišo” alu, kas arī ir sena “Aldara” alus šķirne un tika radīta 1906. gadā par godu Eiropas alus darītāju kongresam, kas norisinājās Rīgā. Tagad šai alus šķirnei ir pievienojies Mežpils Tumšais, kas ir otrā šķirne Aldara tumšo alu klāstā aiz labi zināmā un iecienītā Portera. Izstrādājot jaunu ekskluzīvu tumšā alus šķirni, Aldaris turpina īstenot ieceri par alus dažādības un alus kultūras veicināšanu Latvijā.
Alus darītavas “Aldaris” pirmsākumi meklējami 1865. gadā, kad pēc Bavārijas vācieša Joahima Daudera ieceres Rīgas nomalē tika uzcelta alus darītava Waldschlösschen jeb Meža pils. “Aldaris” ir viena no retajām alus darītavām Latvijā, kas atrodas savā vēsturiskajā vietā un arī alus brūvēšanas tradīcijas ir saglabājusi līdz pat mūsdienām. 20. gs. sākumā “Waldschlösschen” bija iemantojusi Eiropā modernākās alus darītavas slavu, par ko liecināja 1906. gadā Rīgā organizētais Eiropas lielāko alus darītāju kongress. Aldara nosaukumu tā ieguva publiskā aptaujā 1937. gadā, kurā piedalījās 3339 cilvēki.