Rabarberu pīrāgs ar bazilika un krējuma mērci 5
Sastāvdaļas
• 250 g rabarberu
• 30 g cukura
• 25 g mannas putraimu
Mīklai
• 50 g sviesta
• 100 g miltu
• 25 g brūnā cukura
Drumstalām
• 50 g cukura (var brūno)
• 50 g sviesta
• 30 g mandeļu miltu
• 35 g pilngraudu kviešu miltu
• vaniļa – puspāksts (vai ceturtdaļtējkarote vaniļas cukura)
Mērcei
• 3 ēdamkarotes skāba krējuma
• 1–2 ēdamkarotes medus
• pāris lapiņu svaiga bazilika
Pagatavošana.
Bļodā ber miltus, cukuru, pievieno mīkstu sviestu un samīca viendabīgu mīklu. Iespaida to cepamajā veidnē ar taisnām vai robotām maliņām un cep cepeškrāsnī 180 grādos 10–12 minūtes.
Rabarberus sagriež, liek katliņā, pieber cukuru un mannas putraimus, karsē īsu brīdi, kamēr sāk suloties un uzmet pirmo burbuli. Miltos iekapā sviestu un cukuru, arī vaniļu, visu ar pirkstiem saberž, kamēr veidojas drumstalas.
Rabarberu masu (var karstu) uzlej izceptajai mīklai formā un uzber drumstalu kārtu. Liek vēlreiz krāsnī un cep 180 grādos 15–20 minūtes.
Gatavo mērci. Bazilika lapiņas sakapā, pievieno medu un skābo krējumu. Mērci kādu laiciņu patur ledusskapī, jo to pasniedz pavisam aukstu.
Rabarberu cepumu vēl siltu sagriež šķēlēs, liek uz šķīvja un pārlaista ar krējuma un bazilika mērci.
Pavāru piebilde
Var izmantot gatavo smilšu mīklu – šādam ēdāju skaitam vajadzēs 150 gramu. Ja mīklu gatavo mājās, daļu kviešu miltu var aizvietot ar auzu pārslu miltiem (40 g), jo tad cepums būs kraukšķīgāks.Ja mērcei ņem treknu skābo krējumu, to var saputot un tikai tad iemaisīt medu un baziliku.
Konsultanti Maija un Jānis Kairi