Rabarberiem brīvdienu nav. Dārzkopja padomi tā kopšanā, lai ražu ēstu līdz rudenim 0
Rabarberu audzētājam Arnim Bērziņam no Lielvārdes iestājies pārtraukums jaunās ražas vākšanā. Pa rabarberu lauku varot futbolu spēlēt! Tāds gadījums viņa praksē ir pirmoreiz, jo parasti rabarberu vākšana ilgst visu sezonu. Tagad pie dzīvības turas un ēdami ir tikai dārzā laistītie ceri.
Tas ir novecojis pieņēmums, ka rabarberus nedrīkst ēst pēc Jāņiem (protams, ja tie šogad laistīti un ir ko ēst). Kā iemesls tiek minēts tas, ka tajos uzkrājas daudz skābeņskābes cilvēkam kaitīgā koncentrācijā. Audzētājs skaidro, ka tik traki nav, jo rabarberus parasti patērē nelielos daudzumos, piemēram, plātsmaizēm, ķīseļiem. Bažas par kaitīgumu veselībai attiecas tikai uz vecajiem, pāraugušajiem un stiegrainajiem rabarberu kātiem, kas ilgstoši auguši. Ja rabarberi dūšīgi ēsti, šādiem kātiem nemaz nevajadzētu būt. Resnākos ikreiz izrauj, jaunie aug vietā.
!!! Vislielākā raža un labākā kātu kvalitāte ir pavasara pusē, tādēļ ieteicams rabarberus tad lietot maksimāli: likt kompotus, iesaldēt, vārīt ievārījumus un izmantot, gatavojot maltītes.
Ja rabarberu kātu saaudzis daudz, tie ēsti maz, tad krūmu vajadzētu atjaunot. Lai to darītu, augu pamatīgi salaista (uz lietu šogad nevar paļauties), atstāj kādus trīs kātus ar lapām, bet pārējos norauj, jo tad drīz vien ataugs jauni un sulīgi, mīksti dzinumi. Tie gan būs tievāki nekā pavasarī, taču tikpat gardi.
!!! Vecie kāti un lapas der tikai komposta kaudzei.
Neatkarīgi no gadalaika rabarbers vienmēr būs pateicīgs par piebarošanu. Tā sevišķi vajadzīga, ja krūms atjaunots. Labākais variants ir augsni ap to aprušināt un ap krūmu aplikt kompostu, satrūdējušus kūtsmēslus. Var arī uzliet nezāļu vircas vai kādu citu raudzējumu, jo rabarbers ir ēdelīgs.
Dārzā rabarbers par karstumu nebēdā, ja vien arī tam pa reizei uzlej ūdeni. Nelielos dārzos, kur tas aug paēnā, arī situācija tam tīkamāka.
!!! Spēcīgā sakņu sistēma rabarberiem neļaus iet bojā, taču šogad pašam sulīgus kātus izaudzēt spēka nebūs.