Augļu kauliņu kodoliņiem – nē! 0
Foto – Shutterstock
Bērniem garšo augļu kauliņi. Vai taisnība, ka mango, aprikožu, persiku, nektarīnu, ķiršu kauliņu kodoliņos ir vielas, kas satur indīgus savienojumus (amigladīnu, kas var pārvērsties par cianīdu)?
Amigdalīns ir benzaldehīna savienojums, kas glikozīdu veidā atrodas rūgtajās mandelēs un aprikožu, persiku, ķiršu kauliņos. Šo augļu kodolā ir sēkliņas, kas satur amigdalīnu un enzīmu emulsīnu. Sēkliņas sakošļājot vai samaļot, emulsīns nonāk saskarē ar amigdalīnu, radot zilskābi, kas ir spēcīga inde. Viens grams pilnīgi noārdījies amigdalīns no aprikozes sēkliņām var atbrīvot 59 mg zilskābes. Saindēšanās pazīmes ir slikta dūša, drudzis, galvassāpes, bezmiegs, slāpes, letarģija, nervozitāte, locītavu un muskuļu sāpes, kā arī asinsspiediena pazemināšanās. Ja pieaudzis cilvēks apēd aptuveni trīs sīkas aprikozes sēkliņas (370 mg) vai divgadīgs bērns pusi no mazas sēkliņas (60 mg), visticamāk, veselības problēmas viņiem neradīsies. Letāla zilskābes deva cilvēkam ir, rēķinot 0,5–3,5 mg uz kilogramu ķermeņa svara.
Jāpiebilst, ka rūgtajās mandelēs ir aptuveni 40 reižu vairāk zilskābes nekā saldajās mandelēs. Pieaugušam cilvēkam nāve iestātos, apēdot aptuveni 50 rūgto mandeļu, bet mazam bērnam – aptuveni 5–10 rūgtās mandeles. Tāpēc neapstrādātas rūgtās mandeles lietot uzturā nav ieteicams, lai gan internetā var atrast receptes ar šo produktu.
! Ņemot vērā augļu kauliņu kodolu potenciālo bīstamību, kā arī cilvēku dažādo jutību, nav ieteicams tos lietot uzturā, īpaši maziem bērniem.