Pupiņas jāsagatavo rūpīgi 0
Foto – Shutterstock
Vai taisnība, ka termiski neapstrādātās pupiņās ir vielas, kas var izraisīt vemšanu un caureju?
Vairāk nekā 600 pākšaugu sugu satur lektīnus. Šie proteīni spēj piesaistīties eritrocītiem un izraisīt to salipšanu. Piemēram, dārza pupās (sarkanajās nierveida pupiņās) atrodas lektīns fitohemaglutinīns. Lektīnam nokļūstot zarnu traktā, tas piesaistās zarnu sieniņām un iekļūst šūnās, radot bojājumus un smagu gastroenterītu. Taču šāds iznākums var būt tikai no nepietiekami termiski apstrādātām pupiņām. Lektīns noārdās vārīšanas procesā, un tādējādi tiek zaudētas potenciālās toksiskās īpašības. Pupiņas pirms vārīšanas ieteicams vismaz 2–4 stundas izmērcēt aukstā ūdenī un pēc tam ūdeni noliet.
! Pietiekami ilgi vārītas pupiņas veselībai nekaitē un ir droši lietojamas uzturā.