Pupiņas jāsagatavo rūpīgi 0

Foto – Shutterstock

Vai taisnība, ka termiski neapstrādātās pupiņās ir vielas, kas var izraisīt vemšanu un caureju?

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Kokteilis
3 visbīstamākās zodiaka zīmju pārstāves, kas bez sirdsapziņas pārmetumiem var atņemt citas vīrieti
Veselam
Liekie kilogrami neatkāpjas ne pa kam? 4 pazīmes, ka jūsu vielmaiņa nedarbojas pareizi
Lasīt citas ziņas

Vairāk nekā 600 pākšaugu sugu satur lektīnus. Šie proteīni spēj piesaistīties eritrocītiem un izraisīt to salipšanu. Piemēram, dārza pupās (sarkanajās nierveida pupiņās) atrodas lektīns fitohemaglutinīns. Lektīnam nokļūstot zarnu traktā, tas piesaistās zarnu sieniņām un iekļūst šūnās, radot bojājumus un smagu gastroenterītu. Taču šāds iznākums var būt tikai no nepietiekami termiski apstrādātām pupiņām. Lektīns noārdās vārīšanas procesā, un tādējādi tiek zaudētas potenciālās toksiskās īpašības. Pupiņas pirms vārīšanas ieteicams vismaz 2–4 stundas izmērcēt aukstā ūdenī un pēc tam ūdeni noliet.

! Pietiekami ilgi vārītas pupiņas veselībai nekaitē un ir droši lietojamas uzturā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.