Iezaļgani kartupeļi termiski jāapstrādā 0
Ko darīt ar kartupeļiem, kam sāns kļuvis zaļgans? Vai taisnība, ka šādu bumbuli nevar ēst, jo tajā ir daudz solanīna?
Zaļi kartupeļi satur steroīdalkaloīdu solanīnu. Visvairāk tā ir mizā un zemmizas audos. Solanīns šķīst ūdenī, tāpēc vārīšanas laikā daļa pāriet ūdenī, un atlikusī koncentrācija nav bīstama veselībai. Ja kartupeļos ir daudz solanīna, dārzeņu garša ir nepatīkama – 3,1 mg/kg deva padara tos rūgtus, bet 6,25 mg/kg rada dedzinošu sajūtu. Šādus kartupeļus, protams, nevajadzētu lietot uzturā.
Solanīna saturs palielinās gaismā turētos kartupeļos, tāpēc šie dārzeņi jāglabā tumšā, vēsā un sausā vietā. Tupeņos ar daudziem asniem ir arī daudz solanīna. Ņemot vērā, ka solanīns šķīst ūdenī, šādus kartupeļus ieteicams vārīt, bet zaļās vietas pirms tam rūpīgi jānogriež. Pagatavotajos kartupeļos atlikušais solanīns problēmas varētu radīt tikai ļoti jutīgiem cilvēkiem. Piemēram, ja jau iepriekš nakteņu dzimtas pārstāvji kartupeļi, tomāti, baklažāni un paprika ir izraisījuši nepatīkamus simptomus, arī kartupeļus ar zaļganu mizu vai asniem nav vēlams lietot uzturā.
Ja gadījies saindēties ar solanīnu, var rasties gremošanas traucējumi, dedzināšana kaklā, vemšana, nieru kairinājums un eritrocītu sairšana (hemolīze).
! Termiska apstrāde – vārīšana, tvaicēšana, cepšana – solanīna daudzumu kartupeļos samazina aptuveni par 40–50%.