Rabarberi rudenī, zaļi kartupeļi, nevārītas pupiņas, augļu kauliņu kodoliņi… Ēst var vai saindēsies? 0
Vai drīkst ēst rabarberus un skābenes pēc Jāņiem?
Un kā ar kartupeli, kam sāns dabūjis saulīti un kļuvis zaļgans, – vai pietiks nogriezt biezāku mizu vai arī viss jāizmet atkritumu tvertnē? Bērni nereti atklāj, ka aprikožu un nektarīnu kauliņu kodoliņi ir saldi – vai ļaut tos ēst?
Vai aizliegums ēst rabarberus, skābenes, neapstrādātas pupiņas, iezaļganus kartupeļus un augļu kauliņu kodolus ir tikai tautā klejojošs mīts, vai arī šie produkti rada nopietnu kaitējumu veselībai? Mītus un pieņēmumus kliedē Veselības inspekcijas Sabiedrības veselības uzraudzības nodaļas sabiedrības veselības analītiķe Elīna Ķimene.
Rabarberus un skābenes ar mēru
Vai taisnība, ka pēc Jāņiem nevajag ēst pat no jauna izaugušos rabarberus, jo tajos ir skābeņskābe, kas bojā aknas un nieres? Ar skābenēm tas pats – vai tiešām arī jaunās lapiņas nedrīkst lietot pārtikā?
Skābeņskābe (oxalic acid) un tās sāļi oksalāti ir vairāku augu vielmaiņas galaprodukts. Šādi augi pārtikā var nevēlami ietekmēt cilvēka organismu, jo oksalāti saista kalciju un citus minerālus. Lietojot daudz rabarberu, spinātu, biešu, zemesriekstu, kafijas, melnās tējas, veidojas kalcija oksalātu sāļi urīnā un nierakmeņi. Jāpiebilst, ka produktu mērcēšana un termiska apstrāde samazina oksalātu daudzumu. Turklāt visvairāk oksalātu ir tieši augu lapās un sēklās, bet vismazāk – kātos un stumbros.
Rabarberiem visvairāk oksalātu ir tieši lapās, tāpēc, patērējot tās lielos daudzumos, var saindēties (tas drīzāk attiecināms uz mājlopiem). Pirmā un Otrā pasaules kara laikā, kad cilvēkiem ieteica uzturā lietot rabarberu lapas, tika novēroti bieži saindēšanās gadījumi. Rabarberu kātos ir maz oksalātu, un par iespējamu saindēšanos vajadzētu uztraukties, ja tos patērētu lielos apjomos. To pašu var teikt par skābenēm.
Rabarberus un skābenes uzturā lietojot neregulāri, veselībai problēmas neradīsies. Šo augu patēriņš būtu jāsamazina tikai cilvēkiem, kam ir nieru darbības traucējumi, un tiem, kam ir nepietiekams kalcija daudzums uzturā vai pastiprināta nepieciešamība pēc tā. Nevajadzētu lietot pāraugušus rabarberus un skābenes – tie jānogriež un jāļauj izaugt jauniem.
! Oksalātiem bagātus ēdienus rekomendē lietot kopā ar kalciju saturošiem produktiem, piemēram, pienu un tā produktiem.