PVN samazināšanu varētu sākt ar augļiem un dārzeņiem 2
Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšana pārtikai būtu jāsāk ar svaigiem dārzeņiem un augļiem, paturot prātā sākotnējo plānu par PVN samazināšanu visiem svaigiem produktiem ar īsu derīguma termiņu, arī gaļai, uzskata eksperti.
Tiek plānots, ka samazinot PVN likmi augļiem, ogām un dārzeņiem samazināsies pārtikas nelegālās tirdzniecības apjomi, palielināsies vietējo ražotāju konkurētspēja, samazināsies pārtikas cenas mazumtirdzniecībā un tiks veicināts Latvijā ražoto pārtikas produktu patēriņš. Veiksmīgas ieviešanas rezultātā tiks vērtēts jautājums par samazināto PVN likmi arī citiem svaigiem produktiem ar īsu derīguma termiņu, tajā skaitā arī gaļai.
“LOSP nevienā brīdī nav atteicies no sākotnēji noteiktā plāna, ka PVN likme jāsamazina Latvijā ražotiem svaigiem produktiem ar īsu derīguma termiņu, tajā skaitā arī gaļai, lai mēs spētu cīnīties ar ēnu ekonomikas graujošo ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību. Bet lai mēs spētu identificēt sistēmas ieguvumus pagaidām kā pilotprojekts tiek virzīta PVN likmes samazināšana dārzeņiem, augļiem un ogām. Papildus tam LOSP analizē statistisko informāciju, lai argumentētu nepieciešamību ieviest samazināto PVN likmi arī citām produktu grupām,” norāda Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs.
Lielākā daļa Eiropas Savienības (ES) valstu jau piemēro samazinātās PVN likmes pārtikas produktiem (tikai 5 no 28 ES valstīm pagaidām nepiemēro samazināto PVN likmi, ieskaitot Latviju). Pieredze rāda, ka tieši pēdējo gadu laikā lielākā daļa ES valstu ir pārgājušas uz samazināto PVN likmi, to ieviešot pakāpeniski, tajā skaitā paplašinot produktu klāstu ar samazināto PVN likmi.
Jau vēstīts, ka Zemkopības ministrija (ZM) ir izveidojusi ekspertu darba grupu, kurā tiek izvērtētas iespējas samazināt PVN likmi pārtikai vai atsevišķām produktu grupām. Ekspertu darba grupā piedalās gan valsts institūciju, gan arī LOSP un citu lauksaimnieku organizāciju pārstāvji.