PVD neatbilstības zaļā publiskā iepirkuma prasībām konstatējis 100 uzņēmumos 0
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) neatbilstības zaļā publiskā iepirkuma prasībām šogad līdz šim konstatējis 100 uzņēmumos, informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Joffe.
PVD šogad pirmajos mēnešos veicis 184 pārbaudes, lai pārbaudītu, vai uzņēmumi, kuri apņēmušies piegādāt zaļajam publiskajam iepirkumam atbilstošus produktus, ievēro iepirkumā minētos kritērijus. Vairums jeb vairāk nekā 160 pārbaudes veiktas izglītības iestādēs, taču pārbaudītas arī sociālās aprūpes un veselības iestādes, ieslodzījuma vietas, kā arī vairumtirdzniecības uzņēmumi, kas veic pārtikas produktu piegādes.
Neatbilstības zaļā publiskā iepirkuma prasībām PVD konstatējis 100 uzņēmumos, teica Joffe, skaidrojot, ka atbilstošu produktu vietā piegādāti produkti, kas neatbilst iepirkuma tehniskajā specifikācijā noteiktajām prasībām. Konstatēti arī gadījumi, kad ne uz iepakojuma, ne pavaddokumentos nav bijusi norādīta produkta izcelsme, līdz ar to nav bijis iespējams pārliecināties par produktu atbilstību iepirkuma nosacījumiem.
Tāpat atklāti konstatēti gadījumi, kad bez saskaņojuma ar iepirkuma veicēju produkti piegādāti no ražotājiem, kas nav paredzēti līgumā, tostarp arī mainīta produktu izcelsmes valsts.
PVD informēja, ka šogad veiktajās pārbaudēs pārkāpumi konstatēti arī trijos no pārbaudītajiem sešiem vairumtirdzniecības uzņēmumiem.
Jau ziņots, ka zaļā publiskā iepirkuma prasībām atbilstoši produkti ir tādi produkti, kas audzēti/ iegūti Latvijā un atbilst nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas – marķējumu “Zaļā karotīte” un “Bordo karotīte”, kā arī bioloģiskās lauksaimniecības vai lauksaimniecības integrētās audzēšanas prasībām.
Uzņēmumam, piedaloties iepirkumā, ir jāapliecina, ka tas līguma darbības laikā izglītības iestādei piegādās zaļā publiskā iepirkuma prasībām atbilstošus produktus, kuru apraksts un ražotājs ir norādīs tehniskajā specifikācijā.
Zaļā publiskā iepirkuma pārbaudes notiek izlases veidā. Konstatējot pārkāpumus, PVD inspektori uzņēmumiem izskaidro noteikumu prasības, pārkāpumus pārrunā ar iestādes vadību un ēdināšanas uzņēmumu darbiniekiem, uzdodot termiņu to novēršanai.