Putukrējuma rozes. Kā padarīt izturīgākas? 0
“Ar tortes rotāšanai paredzēto “šprici” izspiežot putukrējuma rozes, tās nākamajā dienā ir sakritušās un atsulojušās, lai gan krējumu esmu saputojusi labi stingru. Kā iegūt tādas skaistas putukrējuma rozes kā veikalu tortēm? ” Biruta M. Ķekavā
Veikalos nopērkamajās tortēs parasti nav putukrējuma, kas būtu gatavots no piena taukiem jeb saldā krējuma. Tas ir augu tauku putukrējums, kuru izmanto lielie kūku un toršu ražotāji. Tajā ir ūdens, hidrogenēti augu tauki (vienkāršāk, sabiezināta augu eļļa), cukurs, saldinātāji, stabilizētāji un emulgatori. Strādāt ar šādu putukrējumu ir viegli, bet organismam to pārstrādāt grūtāk, jo īpaši no šādiem taukiem jāizvairās cilvēkiem, kam ir augsts holesterīna līmenis asinīs. Augu tauku putukrējumu tetrapakās, piemēram, Halta, Caselle, var iegādāties specializētajos konditoru veikalos, piemēram, “Gemoss”, “Lanordija” un citur. Nopērkami gan saldināti, gan nesaldināti un maksā vidēji 1,50 – 1,90 latus par litra tetrapaku.
Ja tomēr dodat priekšroku dabīgam piena tauku putukrējumam, ir iespējams to saputot tā, lai rozes uz tortes nesakristos. Proti, putošanas laikā pievieno putukrējuma stindzinātāju, kura sastāvā ir modificētā ciete, pūdercukurs un cietinātājs. Lietošana pavisam vienkārša – iesāk putot saldo krējumu un, kad masa paliek biezāka, pievieno stindzinātāju un turpina putot, līdz tā ir stingra. Lieto paciņu stindzinātāja (var iegādāties lielveikalos, firma “Ruf”) uz puslitra auksta saldā krējuma. Svarīgi, lai tas tiešām būtu auksts, tikko izņemts no ledusskapja, un svaigs, nevis derīguma termiņa beigās, – tikai tad tas saputojas stingrās putās un neatsulojas. Ekoveikalos nopērkams arī firmas “Leckers” bioloģiskais putukrējuma cietinātājs, kurā ir dabīgi iegūtas un bioloģiskas sastāvdaļas – kukurūzas ciete, dekstroze un kartupeļu ciete. Šie stindzinātāji nemaksā dārgi: aptuveni 0,70 – 0,90 lati par iepakojumu ar 4 – 5 paciņām, kas pietiek aptuveni piecu toršu rotājumiem.