Foto – Shutterstock

Pūsto graudu sausmaizītes: kas tajās vērtīgs? 0

Ja maltītes reizē roka pārāk bieži sniedzas pēc baltmaizes, bet starp ēdienreizēm gribas našķēties ar smalkmaizītēm un cepumiem, kas ir kalorijām bagāti, tos palaikam var aizstāt ar rīsu, griķu vai kviešu galetēm. Kas tajās vērtīgs?

Reklāma
Reklāma
“Izārdīs Latviju pa vīlēm!” Soctīklotāji “izceļ saulītē” vecu premjeres ierakstu soctīklos, kas izsauc viedokļu vētru
7 lietas, kas notiek ar ķermeni, ja rītu sāc ar kafijas tasi tukšā dūšā
“Asaras acīs!” Tantiņas pie Matīsa kapiem tirgo puķu vainagus. Kāds izsauc policiju, bet viņa rīcība pārsteidz
Lasīt citas ziņas

Galetes ir pūsto graudu sausmaizītes, kas top pēc īpašas tehnoloģijas no neattīrītiem kviešu graudiem, griķiem un brūnajiem, nevis pulētajiem baltajiem rīsiem. Graudu apvalkā ir daudz vitamīnu un mikroelementu (dzelzs, magnijs, kālijs, kalcijs, cinks u.c.), labo tauku, kā arī lielāks balastvielu īpatsvars nekā baltmaizē. Galetēs nav holesterīna, jo nav pievienots sviests vai margarīns kā baltmaizes vai cepumu mīklai.

Sausmaizītes pagatavo dažās sekundēs, graudus un rīsus termiski apstrādājot, tāpēc tajās saglabājas vērtīgie vitamīni. Vienā galetē ir aptuveni 26 kcal, tāpēc tas ir piemērots produkts slaiduma diētām, jo pūsto graudu sausmaizītē gaisa ir vairāk nekā graudu masas. Trīs galetes satur aptuveni tikpat daudz ogļhidrātu kā viena maizes šķēle. Svaiga, mīksta maize ne tikai labi garšo, bet arī ātri apēdas, jo nav īpaši jākošļā. Lielie mīkstuma gabali zarnās izraisa nepatīkamus traucējumus – kaut kas rūgst, veido gāzes, sāp, jo nepietiek fermentu, kas spētu ar tiem tikt galā. Galetes nevar ātri norīt, jākož maziem gabaliņiem, tās košļājot labi sajaucas ar siekalām, tādējādi izdalās nepieciešamie fermenti, lai uzturs pietiekami labi uzsūktos kuņģī. Tāpēc galetes ieteicamas, ja radušās problēmas ar kuņģa un zarnu trakta darbību.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šim neitrālās garšas produktam neizmanto cukuru un sāli (dažkārt galetēs gan ir nedaudz sāls ar jodu), arī krāsvielas, konservantus un aromatizētājus. Lai palielinātu sausmaizīšu uzturvērtību, ražotāji tām pievieno dažādas šķiedrvielas (piemēram, klijas), kas labvēlīgi ietekmē gremošanas trakta darbību. Šķiedrvielas zarnu traktā ievērojami palēnina straujo cukura uzsūkšanos, tādējādi palīdzot samazināt holesterīna, cukura līmeni asinīs un lieko svaru, kā arī nodrošina sātu.

Neitrālās garšas dēļ galetes labi sader ar svaigo sieru, medu, pastēti, šķiņķi, biezpienu, avokado, gurķa, tomāta vai kivi šķēlītēm. Tās var izmantot kā grauzdiņus pie buljona vai biezzupas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.