Purī – austrumu maizīte, kas lieliski iederas pie zupas, sautējuma un grilētiem dārzeņiem 0
Sastāvdaļas
• 500 g kviešu miltu
• 100 g kviešu kliju
• 30 ml izkausēta sviesta
• tējkarote ķimeņu sēklu
• ⅓ tējkarotes malta koriandra
• ½ tējkarotes sāls
• 500 ml eļļas cepšanai
Pagatavošana.
Kviešu miltus sajauc ar klijām, pieber sāli. Tad rūpīgi, vismaz piecas minūtes, ieberž eļļu. Masai jābūt tādai, lai, saspiežot rokās un atlaižot pirkstus, saglabātos forma, bet uzspiežot tā uzreiz izjuktu. Ja forma nesaglabājas, jāpieliek vēl mazliet izkausēta sviesta, bet, ja forma neizjūk, jāpieber nedaudz miltu. Pamazām lej klāt ūdeni un mīca, līdz mīkla ir mīksta, elastīga un samtaina. Ietin pārtikas plēvē un atstāj vismaz pusstundu. Mīklu sadala 12–16 vienādos gabaliņos un izveido aprikozes lieluma bumbiņas. Galda virsmu un rulli mazliet apziež ar eļļu un izrullē apaļu purī. Pannā uzkarsē eļļu, ieliek tajā purī un uzreiz apgriež otrādi. Kad maize piepūšas, vēlreiz apgriež otrādi. Cep viegli zeltaini brūnu.
Purī ir izteikta garša, Šī maizīte ir izcili kraukšķīga un aromātiska. Tā tiek cepta eļļā, tāpēc ir sātīga un barojoša.
UZZIŅA
Garšas dažādībai un gremošanas uzlabošanai mīklai var pievienot sezama sēkliņas un dažādas garšvielas, piemēram, maltu koriandru, fenheļa vai anīsa sēklas, maltus melnos un čili piparus.
Maizīti var pasniegt ar zaļumiem, tikko gatavotu krējuma vai jogurta mērci un salātiem.
Austrumu maize otrajā dienā nav garšīga, tāpēc to gatavo neilgi pirms pasniegšanas tikai tik daudz, cik vienā ēdienreizē var apēst.