Pupiņas piestāv ziemai! 7 gardu ēdienu receptes 0
Autore: Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Pākšaugi – gan pupiņas, gan zirņi – ir bagātīgs olbaltumvielu, šķiedrvielu un minerālvielu avots, tajos netrūkst arī vitamīnu. No tiem pagatavoti ēdieni ir sātīgi un ar lielu enerģētisko vērtību. Kādēļ lai kaut ko nepagatavotu no pupiņām?! Turpinājumā lasiet 7 gardu ēdienu receptes!
1.Maltas gaļas un pupiņu sautējums Chili con carne
• 500 g maltas liellopa gaļas
• 400 g konservētu vai vārītu sarkano pupiņu
• 800 g konservētu tomātu gabaliņos
• 200 g konservētas kukurūzas
• 2 lieli sīpoli
• 2 ķiploka daiviņas
• 300 ml buljona
• eļļa cepšanai
• 1 tējkarote ķimeņu
• čili
• sāls un pipari
Dziļā katlā apcep gabaliņos sagrieztus sīpolus un ķiplokus. Kad tie kļuvuši caurspīdīgi, pievieno malto gaļu, visu apcep 10 minūtes. Pieliek tomātus, pupiņas, kukurūzu, garšvielas, pielej buljonu. Katlam uzliek vāku un visu sautē uz lēnas uguns aptuveni pusstundu. Ja katls un tā vāks ļauj, sautējumu uz šo laiku var iešaut cepeškrāsnī. Kad ēdiens nāk gatavs, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Pasniedz ar vārītiem rīsiem, var pildīt uzsildītās tortiljās (maizes paveids no kukurūzas vai kviešu miltiem).
2.Pupiņu un tomātu zupa
• 300 g sarkano pupiņu
• 8 tomāti
• 1 liels sīpols
• 2 ķiploka daiviņas
• 50 g lociņu
• 350 ml kokosriekstu piena
• 2 ēdamkarotes sojas mērces
• 1 ēdamkarote brūnā cukura
• 1 tējkarote malta ingvera
• pustējkarote malta kumīna vai ķimeņu
• pustējkarote maltu melno piparu
• pustējkarotes sāls
Pupiņas izmērcē aukstā ūdenī, izvāra mīkstas un nokāš. Pannā uzkarsē pāris ēdamkarošu eļļas un ātri apcep garšvielas. Pieber smalki sakapātu sīpolu un cep, līdz tas zeltaini brūns. Katlā ielej kokosriekstu pienu, pieliek pupiņas, smalki sagrieztus tomātus, apceptos sīpolus, sakapātus ķiplokus, sojas mērci un sāli. Ja nav pieejams kokosriekstu piens, tā vietā var izmantot saldo krējumu. Uzvāra un pasniedz ar sakapātiem lociņiem.
3.Gulašzupa bez gaļas
• 100 g konservētu balto pupiņu
• 240 g konservētu tomātu bez mizas
• 100 g cukīni
• 80 g burkānu
• 80 g puravu
• 1 sīpols
• 50 g rīsu
• 250 ml dārzeņu buljona
• 1–2 ēdamkarotes olīveļļas
• 1 tējkarote pesto
• baltie pipari
• sāls
Katlā ieber rīsus, pārlej ar ūdeni, lai ir pārklāti, un uzvāra. Noregulē mazu liesmu, pieber sāli, katlam uzliek vāku un ļauj ūdenim iztvaicēties aptuveni 20 minūtes.
Burkānus nomizo un sagriež mazos gabaliņos. Puravu noskalo un sašķēlē plānās ripās. Cukīni sagriež kubiņos, sīpolu sīki sakapā.
Katlā uzkarsē olīveļļu un viegli apcep sasmalcinātos dārzeņus. Pārlej ar dārzeņu buljonu, pievieno konservētos tomātus. Pastiprina garšu ar sāli, svaigi maltiem pipariem un pesto. Aptuveni 10 minūtes pavāra uz lēnas uguns, līdz dārzeņi gatavi.
Pupiņas noskalo zem tekoša ūdens un pieliek zupai, bet vārīt vairs nevajag, tikai ļauj pupiņām sasilt. Iemaisa izvārītos rīsus. Zupu lej šķīvjos un pasniedz karstu.
4.Siltie pupiņu salāti
• 250 g pupiņu
• 250 g konservētu sagrieztu tomātu savā sulā
• 200 g konservētas kukurūzas
• puse paprikas
• 1 ķiploka daiviņa
• 100 ml saldā krējuma
• 1 ēdamkarote kaltēta majorāna
• pustējkarote maltu melno piparu
• 0,5–1 tējkarote sāls
Pupiņas izmērcē un izvāra mīkstas. Papriku sagriež sīkos salmiņos. Ķiploka daiviņu smalki sakapā. Visas salātu sastāvdaļas liek katlā un uzkarsē. Pievieno garšvielas, noslēdz uguni un ļauj salātiem pastāvēt 10 minūtes. Pasniedz siltus.
5.Pupiņu un avokado salāti
• 200 g pupiņu
• 2 avokado
• 2 tomāti
• 120 g salātu maisījuma
• 100 g konservētas kukurūzas
• puse sīpola
Mērcei:
• 4 ēdamkarotes olīveļļas
• 4 ēdamkarotes rīvēta Parmas siera
• 2 ēdamkarotes skābā krējuma
• 1 ēdamkarote citrona sulas
• puse svaiga mango
• puse ķiploka daiviņas
• pustējkarote maltu melno piparu
• 1 tējkarote sāls
Pupiņas izmērcē un izvāra mīkstas. Tomātus sagriež šķēlītēs, sīpolu sasmalcina. Avokado nomizo un sagriež palielos gabalos. Visas salātu sastāvdaļas liek lielā bļodā un uzmanīgi samaisa. Mērcei mango nomizo un pusi augļa saberž biezenī, pievieno sakapātu ķiploka daiviņu, citrona sulu, olīveļļu, skābo krējumu, sāli, piparus un rūpīgi samaisa. Salātiem uzbārsta Parmas sieru, pārlej mērci un visu samaisa.
6.Pupiņas ar baklažāniem
• 500 g raibo pupiņu
• 1 baklažāns
• 2 ķiploka daiviņas
• 50–70 ml augu eļļas
• pustējkarote maltu Kajennas piparu
• šķipsna sāls
Pupiņas diennakti mērcē aukstā ūdenī. Tad nokāš, ieber katlā, uzlej aukstu ūdeni un izvāra mīkstas. Baklažānu sagriež kubiņos, ķiploka daiviņas smalki sakapā. Pannā uzkarsē eļļu un cep baklažānus, līdz tie kļūst mīksti un caurspīdīgi. Pievieno izvārītās pupiņas, ķiplokus, piparus, sāli un samaisa.
7.Pikantie salāti
• 400 g balto pupiņu
• 1 sarkanā paprika
• 150 g žāvētas gaļas
Mērcei:
• 3 ēdamkarotes olīveļļas
• 1 ēdamkarote citrona sulas
• pustējkarote brūnā cukura
• pustējkarote maltu melno piparu
• pustējkarote sāls
Aukstā ūdenī izmērcētas pupiņas izvāra mīkstas, nokāš un nedaudz atdzesē. Papriku un žāvēto gaļu sagriež kubiņos. Pagatavo mērci: eļļu sajauc ar citrona sulu, maltiem melnajiem pipariem un cukuru. Pupiņām pievieno papriku un gaļu, samaisa un pārlej mērci. Kārto salātu traukā.
UZZIŅA
• Pupiņas ir samērā grūti sagremojamas, tāpēc tās jāizvāra pēc iespējas mīkstākas.
• Lai organismam būtu vieglāk pārstrādāt pupiņu ēdienus, tiem var pievienot garšvielas, kas uzlabo gremošanu, piemēram, kumīnu, koriandru, diļļu, anīsa un fenheļa sēklas.
• Pirms vārīšanas pupiņas noskalo un pārlej ar aukstu, iepriekš uzvārītu ūdeni.
• Ne mērcēšanas, ne vārīšanas laikā nevajag pievienot sāli – tas paildzina pupiņu vārīšanos.
• Vārot pupiņas, sāli pieber vārīšanas beigās.
• Pupiņu ēdieni nav ieteicami cilvēkiem, kam ir gremošanas un vielmaiņas traucējumi, arī locītavu slimības.