PADOMI NO ĀJURVĒDAS PAVĀRGRĀMATAS 0
Nesaderīgu pārtikas produktu kombināciju izraisītās negatīvās sekas var mīkstināt, lietojot uzturā garšaugus un garšvielas.
Pārlieku daudz uzturā lietojot pienu, saldējumu, saldo krējumu, palielinās gļotu daudzums organismā. Tie ir grūti sagremojami produkti, izraisa smaguma sajūtu, miegainību, pazemina apetīti, atvēsina organismu, palielina saaukstēšanās risku. Ieteicamās garšvielas, lai mazinātu nelabvēlīgo ietekmi: kanēlis, kurkuma, ingvers, kardamons, krustnagliņas, safrāns.
Pārlieku liels siera, kefīra, krējuma, biezpiena, jogurta īpatsvars uzturā palielina gļotu daudzumu organismā, veicina enerģijas kanālu aizsērēšanu, paaugstina skābuma līmeni un dedzināšanu kuņģī, veicina kuņģa čūlas veidošanos. Ieteicamās garšvielas, lai mazinātu nelabvēlīgo ietekmi: kurkuma, melnie un sarkanie pipari, ķimenes, ingvers, koriandrs un fenhelis.
Baltmaize palielina gļotu daudzumu, notrulina sajūtas, izraisa miegainību un veicina svara pieaugumu. Ieteicamās garšvielas, kas neitralizē kaitīgo ietekmi: kardamons, ķimenes, ingvers.
Aizraujoties ar cukura, saldumu, smalkmaizīšu lietošanu, it īpaši vakarā, piesārņojas asinis, rodas asinsrites traucējumi, palielinās ķermeņa svars un tiek veicināta cukura diabēta rašanās. Ieteicamās garšvielas: ingvers, kurkuma, kardamons, kanēlis, muskatrieksts.
Pārmērīga rīsu lietošana palielina gļotu daudzumu, rada apātiju un smaguma sajūtu, izraisa miegainību, samazina reakciju. Ieteicamās garšvielas: krustnagliņas, Kajennas sarkanie pipari.
Auzu pārslas palielina gļotu daudzumu, rada smaguma sajūtu, izraisa miegainību, samazina prāta reakciju. Ieteicamās garšvielas: kurkuma, melnās sinepju sēklas un ķimenes.
Kartupeļu lietošana veicina gāzu veidošanos, kairina nervu sistēmu, sausina ādu, palielina kaulu trauslumu. Ieteicamās garšvielas: krustnagliņas, kardamons, koriandrs, sinepes.
Kāposti uzturā veicina gāzu veidošanos, traucē gremošanas sistēmas darbībai, paaugstina nervozitāti un palielina ķermeņa sausumu. Ieteicamās garšvielas: fenhelis, ķimenes, krustnagliņas.
Treknu ēdienu nelabvēlīgo ietekmi mazina safrāns, ingvers, sinepes, kurkuma.
Medu nedrīkst karsēt vairāk par 40 grādiem, tad tas kļūst grūti sagremojams.
Svarīgi izvairīties no tādām produktu kombinācijām kā piena un banānu kokteilis un augļu un piena saldējums, arī augļu salāti no vairākām sastāvdaļām uzturā nav vēlami.
Mūsu konsultante Guna Vilka, ājurvēdas ārste, uztura speciāliste