Uzpūt savu gremošanas uguni! 0
Tas, kā organisms tiks galā ar nesaderīgām pārtikas produktu kombinācijām, atkarīgs no gremošanas uguns, bet tās intensitāte – no mūsu ķermeņa konstitucionālā tipa. Trauksmainajām vatām, kurām bieži ir aizcietējumi, uzpūšas vēders, ir grūtības sagremot ēdienu, gremošanas uguns svaidās kā sveces liesma, tāpēc jo īpaši jāraugās, lai ikdienā lietojamie pārtikas produkti būtu savstarpēji savienojami. Kaphām, kas parasti cīnās ar lieko svaru, smaguma sajūtu un drūmām domām, gremošanas uguns gail kā ogle. Arī tai grūti tikt galā ar nesavienojamām produktu kombinācijām. Visvairāk šajā ziņā ir veicies pitām, kurām gremošanas uguns ir ļoti spēcīga – īsts ugunskurs. Lai stimulētu savu agni, pirms ēšanas vajag pakošļāt svaiga ingvera gabaliņu, bet pēc tam iedzert ingvera tēju, pakošļāt zaļā kardamona vai fenheļa sēkliņas.
“Divus dzīvnieku valsts izcelsmes olbaltumvielu produktus nevajag lietot vienā ēdienreizē, piemēram, zivis ar gaļu, zivis ar pienu, pienu ar gaļu, jo tie bloķē organisma enerģētiskos kanālus. Tie aizsērē gluži kā kanalizācijas caurules, veido gļotas, toksīnus. Kad visi enerģētiskie kanāli ir aizsērējuši, nāk vīrusi un baktērijas, kas aktivizē organisma attīrīšanas procesus un palīdz labot mūsu pieļautās kļūdas. Ar mitru klepu un iesnām organisms attīrās no gļotām,” saka Gunta Vilka, piebilstot, ka ķermenis, tāpat kā māja, jātīra regulāri – vismaz divas reizes gadā.
Viņa uzskata, ka piedzimstot ikvienam tiek līdzi iedota veselības rezerve – vienam lielāka, citam mazāka. Tie, kuriem tā ir mazāka, ātrāk izjūt nepareizu uztura paradumu sekas. Ājurvēdas ārstes pieredze liecina, ka, iemācoties atšķirt labvēlīgas un nelabvēlīgas pārtikas produktu kombinācijas, pašsajūta un veselība kopumā ievērojami uzlabojas.